Nog even over André Hazes bij Jinek

 

‘Gaat hij ook praten over zijn moeder?’ Onze supernanny Stella buigt nieuwsgierig over tafel als ik vertel dat André Hazes te gast is bij Jinek.

 

‘Nee joh,’ zeg ik als ik ons wat thee bijschenk. ‘Dat gaat alleen maar over Holland Zingt Hazes natuurlijk, dat is zo’n afgekaart interview.’ Desalniettemin was ik nieuwsgierig.

 

En ja hoor, daar zat hij. Gewoon tussen de andere gasten. Waar grote namen met gevoelige onderwerpen bij een talkshow nog wel eens willen eisen dat ze niet met de hele meute aan tafel zitten en alleen bij hun eigen onderwerp aan willen schuiven, zat hij hier gewoon te luisteren naar de andere onderwerpen. En toen was André zelf aan de beurt. En hij was me toch een potje openhartig. Even wat highlights.

 

Op zijn dieptepunt had hij twee flessen sterke drank en acht gram coke op en wilde hij eigenlijk niet meer leven. Hij dacht ook dat hij drank nodig had om te kunnen leven. Om leuk te zijn.

Soms zat hij stiekem in de keuken te gebruiken om daarna onder een dekentje te liggen en net te doen alsof hij gewoon ziek was.

Hij ging niet naar een afkickkliniek maar naar een kliniek om rust te vinden. Dat afkicken was een manier om rust te kunnen vinden.

Hij vond alles na deze periode (dus zonder drank naar een verjaardag, kerst zonder drank) bijna een sociaal experiment. Het viel hem nu pas op hoe irritant dronken mensen zijn, maar hij heeft ook door dat hij zelf net zo leuk is zonder drank.

Ondanks het feit dat ze geen contact hebben was hij lief en begripvol over zijn zus. ‘Wij hebben zulke bizarre dingen meegemaakt als kind. Dat heeft ons vervormd.’

Hij was ook lief over zijn moeder. ‘Ze heeft op haar manier ook haar best gedaan.’

Eigenlijk wilde hij niet meer optreden, maar ineens werd dat anders. En dat kwam door de film Elvis. Toen wilde hij weer. Toen is hij vijf keer achter elkaar naar de bioscoop gegaan. Elke dag weer. Hij belde zijn team op en zei: ‘Hups, we gaan weer.’ Elvis heeft hem terug in het zadel geholpen en André has left the building, maar is nu weer terug.

Ik rol de loper voor hem uit en schenk een gembertheetje in.

 

Beeld: screenshot Jinek

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach