Ik hou van volkorenbrood en ik hou van kaas

 

Daar hou ik zoveel van dat ik er niet goed buiten kan.

 

 

Ooit reisde ik twee maanden door Azië. Hoewel ik over het eten geen klagen had verlangde ik na een maand zo hevig naar een boterham met kaas dat ik er op het terras van het peperdure Mandarin Oriental Bangkok een gruwelijk godsvermogen voor neertelde. Dat brood was niet het dik gesneden smeuïge volkorenbrood waar ik zo van hou en die kaas ging in alle eerlijkheid helemaal nergens over. Dus toen ik weer thuis was ging ik als eerste naar de bakker.

 

En dat doe ik nog steeds. Al is dat af en toe met een licht schuldgevoel omdat kaas vooral te vet en te zout zou zijn en koolhydraten ook al niet bovenaan de lijst dit-kan-geen-kwaad-voor-je-lijn staan. Maar deze afgelopen week kwam er goed nieuws. En niet slechts één past-precies-in-mijn-straatje-nieuwsbericht, maar twee! En die berichten samen zijn goed voor een dik gesneden smeuïge snee volkorenbrood belegd met een goeie plak volvette boeren belegen uit de Beemster.

 

Allereerst viel namelijk te lezen dat volkorenbrood hartstikke kei-gezond is vanwege de hoeveelheid voedingsstoffen en vezels die erin zitten. Zo gezond dat het eten ervan voor een lager risico op ziektes als diabetes type 2, hart- en vaatziekten en darmkanker zorgt. Koolhydraten slecht en brood een dikmaker? Niet als je volkoren eet en laat dat nou precies mijn ding zijn.

 

Na dit heugelijke bericht verscheen er, het kon niet op, een bericht over kaas. En wat denk je? Nieuw onderzoek heeft uitgewezen dat kaas, zelfs volvette(!) kaas, wél gezond is. Het was de Washington Post die als eerste wist te melden dat het heus zo’n vaart niet loopt met de nadelen van kaas. Want kaas zit boordevol voedingsstoffen als proteïne, calcium en fosfor en past daarmee prima in een gezond voedingspatroon. Zelfs volvette kaas schijnt goed voor je te zijn omdat vooral in oude kazen als cheddar en Gouda de goede bacteriën zitten. Sommige kaassoorten bevatten weliswaar veel calorieën en hebben een hoog vetgehalte, maar daar staat tegenover dat kaas gelukkig méér is dan verzadigd vet want een bron van vitamine B2, selenium en eiwit.

 

Drie keer raden wat ik vandaag als ontbijt neem – en als lunch!

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans