Niks geen ‘liever naakt dan namaak’ meer!

 

Susanne heeft met haar pronte borstjes het gemeentehuis van Alkmaar op stelten gezet.

 

Weet je nog het jaren zestig-zeventigcredo ‘liever naakt dan namaak’? Dat hoorde bij een commercial – toen nog gewoon reclame geheten – over wol, en dat als het geen echte wol kon zijn je dan beter naakt over straat kon gaan, wat het model in die reclame natuurlijk ook gewoon deed. Bloedstollende Monique van de Ven in Turks Fruit? Helemaal in haar naakte niksie? Sylvia Kristel in oh-lala-wat-een-erotiek Emmanuelle? Kun je je herinneren ooit iemand mét bovenstukje op het strand betrapt te hebben in die dagen – tenminste iemand die een beetje mee wilde doen en erbij wilde horen? Niemand maalde om een beetje bloot en een beetje heilige huisjes omverschoppen want dat hoorde erbij, maar those days are over mensen! We zijn weer terug bij preuts! 

 

In de Stadsschouwburg Utrecht wordt een naaktfoto in een expositie bedekt omdat die ‘te confronterend’ zou zijn voor sommige bezoekers; zonder bovenstukje in de vloedlijn badderen kun je met goed fatsoen niet meer maken; commercials met bloot erin? Ik zou het niet weten! En in Alkmaar krijgt een bordeelhouder geen toestemming om een bronzen beeld van een vrouw in de binnenstad te plaatsen omdat haar borsten niet bedekt zijn. Eigenaar Cor Ootes moest zijn Susanne, zoals hij haar heeft gedoopt, van de week zelfs even op straat zetten om af te koelen. Ze was namelijk onderwerp geworden van een verhitte politieke discussie, waarbij de Alkmaarse gemeenteraad het niet echt eens kan worden over de vraag of, en zo ja waar, Susanne op straat mag staan. 

 

Niks meer ‘liever naakt dan namaak’ want bloot is, de jaarlijkse Canal Parade door de Amsterdamse grachten en het Zomercarnaval in Rotterdam daargelaten, niet langer gepermitteerd. Er wordt zelfs in toenemende mate aanstoot genomen aan korte rokjes en diepe decolletés, dus kun je nagaan. En waar mannen en vrouwen samen onder de douche na het sporten al niet de norm was, hebben veel sauna’s nu ‘badkledingdagen’. Terwijl het idee van een sauna toch echt sinds jaar en dag was dat je daar lekker in je blootje kon uitzweten.

 

Voor Susanne uit Alkmaar zie ik het trouwens somber in. Die moet haar dagen waarschijnlijk binnenshuis gaan slijten, weggemoffeld in een hoekje. Niks geen vrijheid blijheid. En dan te bedenken dat ze eigenlijk niets dan goeds in de zin heeft en er ook best lief en onschuldig uitziet. Toch knap dat ze met haar prompte borstjes het hele gemeentehuis op zijn kop heeft weten te zetten.

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans