Nieuwe wet in België: baas mag na werktijd niet meer bellen

Mij nie belle, dachten ze in België. Tenminste, niet na zes uur als het werkgerelateerd is. En dat dat nog wel gebeurt moest maar eens afgelopen zijn.

 

 

En daarom is het nu na 1 februari in de wet vastgelegd dat federale ambtenaren na hun normale werkuren niet meer gebeld mogen worden door hun chef.

 

Dit wordt door de minister van ambtenarenzaken ‘het recht op deconnectie’ genoemd en moet de kans op burn-outs en op stress voorkomen. Tsja, klinkt eigenlijk niet zo’n gek idee, toch? In totaal zullen zo’n 65.000 ambtenaren niet meer na werktijd gestoord kunnen worden. Er zijn wel wat uitzonderingen, trouwens: de baas mag wel bellen als het gaat om uitzonderlijke en onvoorziene omstandigheden, en als het gaat om iets wat directe actie vereist. Oké, klinkt logisch.

 

Daarnaast is ook bepaald dat de werknemer er ‘geen nadeel van mag ondervinden wanneer die buiten de normale arbeidstijd de telefoon niet beantwoordt of werkgerelateerde berichten niet leest.’ Serieus — dat klinkt toch top? Het zal me niets verbazen als we dit uiteindelijk in Nederland ook gaan doorvoeren. Want België is niet het eerste land dat dit doet: in Frankrijk en Portugal hebben ze ook al dergelijke wetgeving.

 

Sterker nog, in ons landje zijn ze er ook al mee bezig in aankomende juni wordt er een soortgelijk wetsvoorstel door de Tweede Kamer in behandeling genomen. Fingers crossed dan maar.

 

 

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer