De stompschoen is terug van weggeweest

En niet voor niets in de seventies ook al niet voor mij weggelegd.

 

 

Plateauzolen waren zeer de bom in de jaren zeventig. Ik ben van zestig, dus nogal jong in de seventies. Maar hoe jong – en onzeker, want een tiener dus – ik ook was, de plateauzool was al nooit aan mij besteed. Misschien omdat ik mezelf toch al te lang vond. Misschien omdat alle broeken standaard te kort voor mijn benen waren en ik jaar in jaar uit met hoog water liep, wat door zo’n malle plateauzool nog eens extra benadrukt werd. Misschien omdat mijn spillenbenen er nóg spichtiger door leken. Misschien omdat er sommige ontwerpen zijn die een mens écht niet passen – in dit rijtje noem ik ook de sleehak, het Farrah Fawcett-kapsel en schouderpartijen die zo breed zijn dat een rugbyer er zich met gemak achter kan schuilhouden.

 

Hoe dan ook is uitgerekend die lompe zool terug van weggeweest. Volgens Marie Claire worden ze zelfs een ‘dikke hit’ dit seizoen. Afgelopen zomer maakte de platformsandaal of stompschoen zoals het nu heet – en wat de lading hilarisch goed dekt – al furore, zo blijkt, maar die trend heb ik blijkbaar geblokkeerd. Maar als er dan echt geen ontkomen meer aan is?

 

 

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door Emma Rose (@emmaleger)

 

 

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door CASS ? | Fashion Lover (@cassndras)

 

 

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door Melyssa (@melyssametissemodeuse)


 

 

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door ????? • ???????/?????? ??????? (@aboutselwa)

 

Als referentie voor deze hit valt er een seventies broek met hysterisch wijde en overdreven lange pijpen te zien waar de plateauzolen als een massief blok onderuit steken. Vormelozer kan niet zou je zeggen. Er waren bandleden die er in die tijd dag in dag uit zo uitzagen – denk Slade, Mud, Alice Cooper – en wat ik vooral bezopen aan die kerels vond is dat je aan hun danspasjes al van verre kon zien dat er op die schoenen met geen mogelijkheid te lopen viel – niet voor niets waren de enkelbreuken destijds niet van de lucht.

 

Is het nog steeds net zo erg gesteld met de plateaus die de harten van de modeliefhebber anno 2022 al gestolen schijnen te hebben? Marie Claire verzamelde een aantal looks van influencers en ik moet zeggen dat er stappen zijn gemaakt. Alsof er nét wat meer elegantie en stroomlijn in de schoenen zit en vooral omdat de benen goed te zien zijn – en er mogen zijn! – waardoor het allemaal net iets beter te pruimen is dan in mijn tienerjaren. Maar of je mij komende zomer met een stompschoen zal betrappen?

 

 

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans