Niet meer zeuren nu, want wij zijn hart­stikke gelukkig!

 

Denk je dat eens even in: wij Nederlanders als vijfde gelukkigste volk op deze hele aardkloot!

 

Van de week kwam het overzicht van meest gelukkige landen in de pers. Wat nog wel even dringen geblazen was tussen alle verkiezingsheisa door, waardoor het misschien wat ondersneeuwde. Maar hé! Van alle landen in de wereld staan wij – Nederland dus – op de vijfde plaats van meest gelukkige. Denk je dat eens even in: Nederlanders als vijfde gelukkigste volk op deze hele aardkloot, gemeten naar inkomen, levensverwachting, sociale verbondenheid, keuzevrijheid, vrijgevigheid en de mate van corruptie. Hoezo nog verder zeuren? Waarom nog klagen? Want klagen, daarin zijn wij ook héél goed dus. Altijd maar denken dat het gras groener is aan de overkant. Wat in dit geval hooguit opgaat voor Scandinavië, waar mensen nog nét iets blijmoediger blijken dan wij. Want Finland, Denemarken, Noorwegen en IJsland gaan ons voor op de gelukkigenlijst.

 

En nu geen hoe-kan-dat-nou-want-in-Scandinavië-is-het-toch-altijd-slecht-weer-gezeur! Waar die Scandinaviërs nog een beetje meer in uitblinken dan wij is de juiste balans tussen werk en privé houden. Waar ze ook net iets beter in zijn? Weer of geen weer vaak de natuur in, de paden op de lanen in, hoofd leegmaken, zuurstof tanken en bloed laten stromen. En dan hebben we nog het gegeven dat het in Scandinavië in de winter veel eerder donker wordt. Een nadeel? Nou nee dus. Want daardoor zijn het kampioenen in elkaar opzoeken en bij elkaar kruipen. En wat blijkt? Als je iemand echt in de ogen kijkt maak je sneller het knuffelhormoon oxytocine aan en daar word je ook weer blij van.

 

Tot zover het gras aan de overkant. Vergeleken met ons eigen voortuintje is het verschil dus miniem en zijn we dus ongeveer even gelukkig, met als belangrijkste verschil dat klagen. Klagen over het weer, de – breek me de bek niet open – politiek, de buren, de lange rij bij de kassa en over dat wij te weinig verdienen en hij veel te veel. Kappen daarmee! Want we hebben nog nooit zo hoog op die lijst gestaan als dit jaar. Kijk anders maar eens naar onze buren: Duitsland staat op de zeventiende plaats, België op de achttiende en Frankrijk op een zielige vierentwintigste. En dan hebben we het over Zuid-Soedan, de Centraal-Afrikaanse Republiek en Afghanistan nog niet gehad, want daar hebben ze pas écht reden tot klagen.

 

Fijne zondag!

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans