Niet meer roken in Rotje­knor?

 

De gemeente Rotterdam start vanaf 2 september met een experiment dat volgens mij nogal wat teweeg zal brengen.

 

In twee straten rond het Erasmus Medisch Centrum, het Erasmiaans Gymnasium en de Hogeschool Rotterdam komen namelijk rookvrije zones.

 

‘Het is de normaalste zaak van de wereld dat er in de omgeving van patiënten van het ziekenhuis en jongeren die naar school gaan niet wordt gerookt. We hopen dan ook dat mensen elkaar aanspreken en dat niet-roken hier de nieuwe norm wordt,’ zegt wethouder Sven de Langen tegen RTV Rijnmond. Nou, daar ben ik wel benieuwd naar. Want ik heb wel een ideetje hoe dat zal gaan.

 

Van dat opgeschoten spul staat op de stoep voor hun school lekker te paffen. Die stoep voor de school is de openbare weg en daar mag het dus wel. Poeh hé, daar komt meneer de Handhaver vertellen dat deze pubers hun peuk uit moeten doen. Zie je het al voor je?

 

Die jonge gasten zullen echt niet braaf hun sigaretje doven en met de hand op hun hart beloven dat ze het echt nooit, nooit, maar dan ook nooit meer zullen doen. Helemaal omdat er geen boete wordt opgelegd. En die patiënt die het roken niet kan laten zal ook echt wel een manier zoeken om toch aan zijn dagelijkse hoeveelheid nicotine te komen.

 

 

Dan hebben ze het in Groningen beter begrepen. Ook daar zijn rookvrije zones ingevoerd. Maar daar word je gewoon weggestuurd of krijg je een boete als je toch gepakt wordt. En dat je het dan in je portemonnee voelt, maakt misschien wel indruk. (Doet roken sowieso genoeg, als ik er zo over nadenk…)

 

Want hoewel niet roken de nieuwe norm zou moeten zijn, is niet iedereen daarvan gediend. Veel rokers willen namelijk zelf bepalen wat goed voor ze is. Dus voortaan effe opletten als je in Rotterdam sigaretje opsteekt. Tussen de blauwe lijntjes aan de Wytemaweg en de Zimmermanweg mag je niet meer roken. Dan loop je toch gewoon een blokkie om voor een frisse neus?

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit