Niet meer bang voor het borstonderzoek

 

Laatst was ik weer eens aan de beurt voor de ‘borstenbus’. Sidderend en bevend zat ik op mijn beurt te wachten, want ik wist wat er komen ging.

 

 

 

Hoe lief en voorzichtig de verpleegkundige ook was, het deed weer verrot veel zeer, om het op zijn Hollands te zeggen. Begrijp me niet verkeerd, ik ben dolblij dat dit onderzoek bestaat, maar ik vind het de hel.

 

Leuker kunnen ze de mammografie helaas niet maken, maar blijkbaar wel minder pijnlijk. Want het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) heeft gelukkig eindelijk een alternatief voor dit vervelende borstonderzoek, de zogenaamde Mamma CT. Dit onderzoek doet veel minder pijn en de resultaten zijn bij vrouwen met veel en dicht borstweefsel beter. Volgens radioloog Martin Wasser ziet het apparaat eruit als een groot bed met een opening waar de borst in kan. ‘Je kunt dus gewoon op je buik liggen en binnen twaalf seconden zijn de afbeeldingen gemaakt, zonder compressie van de borst.’

 

Die compressie van de borst is namelijk waar het om gaat. Ik hoef niemand uit te leggen dat het platdrukken van de boobies voor heel veel vrouwen echt geen feest is. Sommige dames zien daarom af van het onderzoek en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Want juist door deze mammografie wordt veel leed voorkomen. ‘Omdat Mamma CT gedetailleerde 3D-beelden kan maken, kunnen we hopelijk deze vrouwen een tijdrovende scan besparen. Wel moet net als bij MRI voor de CT soms contrastmiddel worden toegediend’, zegt Nora Voormolen, radioloog van het LUMC.

 

Er wordt nog onderzocht welke vrouwen voor dit nieuwe onderzoek met de Mamma CT in aanmerking komen. Wat dit nieuwe apparaat extra bijzonder maakt is dat het ook microverkalkingen, dat is het voorstadium van een tumor, aan het licht kan brengen zodat je er heel vroeg bij bent als het mis is. Ook is het onderzoek voor vrouwen met borstprotheses minder akelig.

 

Hopelijk past het apparaat ook in de borstenbus zodat deze nieuwe manier van borstonderzoek in de toekomst voor alle vrouwen beschikbaar is.

 

Bron: AD.nl

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit