Niet alleen Máxima draagt er eentje

 

Troonrede, Rijksbegroting, Miljoenennota en natuurlijk het koffertje. Allemaal dingen die bij Prinsjesdag horen. Maar er is nog iets dat onlosmakelijk aan Prinsjesdag verbonden is: De Hoed.

 

Onze koningin zou er zelfs in een jute zak nog beeldig uitzien. Maar wat was ze weer een plaatje vandaag in haar jurk en beeldige hoed. 

 

 

 

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door Vorsten (@vorsten_nl) op


 

Wist je dat Máxima er meer dan 230 heeft in haar collectie? Onze koningin was niet de enige die met hoed naar de Troonrede luisterde, de meeste vrouwelijke gasten in de Ridderzaal droegen er ook een. Maar dat is niet altijd zo geweest.
 
Toen VVD-coryfee Erica Terpstra in 1977 een uitnodiging kreeg om de troonrede bij te wonen, bedacht ze zich geen moment. Als een soort eerbetoon aan de toenmalige koningin Juliana,besloot ze om met hoed naar de Ridderzaal te komen. “Het was een gezellige, zwarte hoed met een brede rand”, vertelt Erica. “Ik had in Leiden gestudeerd; daar was het gebruikelijk om naar een feestelijke gelegenheid een hoed te dragen. Het voelde heel merkwaardig om in mijn gewone kloffie naar de opening van het parlementaire jaar te gaan. Want dat is toch hét feest van de democratie. Het voelde ook zo onhoffelijk tegenover de koningin.”
 
Zo verscheen ze, als eerste vrouwelijke parlementariër in de geschiedenis, met een hoed in de Ridderzaal. Inmiddels bestaat deze traditie al meer dan veertig jaar en is de hoed niet meer weg te denken op Prinsjesdag.
 
Niet alleen de vrouwelijke Kamerleden, maar ook de echtgenotes van onze parlementariërs dragen er eentje. Er was zelfs ooit een journalist die schreef dat het formaat van de hoed de economische situatie van het moment weergeeft. Geestig hè?
 
Nou, dan ben ik benieuwd. Heb jij ze ook gezien vandaag? Van de prachtige exemplaren? Deze van Màxima en Laurentien vond ik de mooiste…

 

 

 

 

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door Vorsten (@vorsten_nl) op

 

P.S.
Ook voor het eerst… Onze koning las de troonrede voor de eerste keer voor met zijn inmiddels iconische baard. Volgens sterrenkapper Mari van der Ven is het goed dat de koning voor een baard koos. „Een baard straalt gezag uit, is stoer en mannelijk. En zonder baard heeft Willem Alexander toch een beetje een blotebillengezicht.”

 

 

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door Vorsten (@vorsten_nl) op

 

 

Bron: nu.nl en De Telegraaf 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit