Netflixtip van de dag: Painkillers

 

Het mag gezegd worden: Netflix is de laatste tijd echt een waar feestje om te openen.

 

 

 

 

Veel nieuwe films (zelfs een Nederlandse thriller die oprecht leuk is), nieuwe series (het nieuwe seizoen Black Mirror bijvoorbeeld, waar ik zéér blij mee was) en het lijkt wel of er elke week weer nieuwe leuke aanwinsten online staan.

 

De miniserie Painkiller bijvoorbeeld, met Matthew Broderick (juist, de man van Sarah Jessica Parker) en Uzo Aduba in de hoofdrol. Hij bestaat maar uit zes afleveringen, je bent er echt in een razend tempo doorheen. Niet omdat het zulke korte afleveringen zijn (tussen de 40 en 50 minuten), maar omdat je hem echt níet wil afzetten.

 

In Painkillers staat de opiatenepidemie in de Verenigde Staten centraal, die daar nog steeds een groot probleem is. Al decennialang bezwijken mensen er aan hun verslaving aan pijnstillers, die ook nog eens heel makkelijk te verkrijgen zijn. De grote ‘boosdoener’ hier is oxycodon/oxycontin, een pijnstiller die vaak wordt voorgeschreven na hevige pijn en/of operaties. In Nederland zijn artsen (gelukkig) heel voorzichtig met dit soort verslavende middelen voorschrijven, maar in Amerika is het des te makkelijker. Alleen zoals het met bijna elke verslaving is: je wil er meer van en hebt er dan ook meer dan nodig. Ook op de zwarte markt is oxycontin een heel populair product.

 

Hoe gevaarlijk die pijnstillers zijn? Extreem: naar schatting zijn er meer dan 13 miljoen Amerikaanse inwoners die oxycontin op een verkeerde manier gebruiken (dus niet eenmalig als pijnstiller). Inmiddels hebben we er ook al veel celebs aan zien bezwijken: Heath Ledger, Michael Jackson, Prince, Anna Nicole Smith en Elvis Presley overleden op veel te jonge leeftijd; zij waren allemaal verslaafd aan pijnstillers.

 

De serie Painkillers is een fictieve serie, maar er zitten wel een paar ‘echte’ personen in. Dr. Curtis Wright bijvoorbeeld, van de FDA — hij was verantwoordelijk voor de goedkeuring aan Purdue Pharma om oxycontin te gaan verkopen, wat ook wel wordt gezien als het begin van het einde.

 

Kortom, een heel actueel onderwerp waar je nog héél lang over door kan praten. Je kan echter beter gewoon Painkillers kijken, want die laat zo goed zien hoe enorm grimmig die opiatenepidemie is geworden en nog altijd ís.

 

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer