Netflixtip van de dag: Made You Look

 

Zo heel af en toe, tussen alle marathons van The Real Housewives en Jaimie Vaes door, kijk ik ook wel eens iets van kwaliteit. Ja, echt waar.

 

 

Zo zat ik gisteravond weer voor de tv (wat doe je anders in coronatijd) en besloot ik eens níet de makkelijke weg te kiezen en iets simpels op te zetten, maar weer even wat anders te doen. En zo kwam ik uit op de docu Made You Look. Heb je misschien al wel wat over gehoord, zo kwam ik er namelijk ook op, en ik kan je vertellen: het is écht een aanrader.

 

Made You Look gaat over het grootste schandaal in de kunstindustrie ooit, dat zich afspeelde in kunstgalerie Knoedler in New York. Daar kwam ene Glafira Rosales in 1994 aanzetten met een aantal schilderijen die miljoenen waard waren. Of nou ja, dat zouden ze zijn geweest… Als ze echt waren. Maar deze schilderijen waren dat absoluut niet, alleen wist niemand dat. Tot in 2011 heeft deze vrouw deze schilderijen verkocht, waardoor er in totaal zo’n 80 miljoen dollar voor werd betaald.

 

Hoe het kan dat zij er zo lang mee weg kwam, waarom niemand vraagtekens zette bij de echtheid van deze schilderijen en wat de gigantische gevolgen daarvan waren: dat wordt allemaal breed uitgemeten in deze docu. Heel interessant, zeker omdat ik persoonlijk echt weinig wist over deze wondere wereld van de kunsthandelaren.

 

Opvallend is dat onder alle geïnterviewden ook Ann Freedman zit; volgens velen één van de grote boosdoeners. Zelf claimt ze overigens onschuldig te zijn, maar het hele she-said-he-said is wel heel boeiend neergezet. Nog opvallender is misschien wel dat zij nog steeds in de kunsthandel werkt, nadat deze hele zeepbel uiteen spatte. 

 

Verder zien we nog een bekend gezicht: Michael Hammer, oftewel de vader van Armie Hammer, die de laatste tijd ook behoorlijk slecht in het nieuws is. Zijn overgrootvader Armand Hammer was een grote man in de kunsthandel, maar ook zijn geld is waarschijnlijk niet helemaal op een koosjere manier verdiend. Er zijn veel banden met Russische communisten en eerlijk: alleen zijn geschiedenis zou eigenlijk al een docu verdienen.

 

Maar eerst deze maar even kijken. En mocht je nou helemaal niets met kunst hebben, dat maakt echt niet uit; ik heb van begin tot eind geboeid gekeken.

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer