Netflixtip: Maid

 

 

 

Ja hoor, hier is de grote Netflix-verslaafde weer, met uiteraard een tip van de dag.

 

 

 

Want als je je afvroeg wat ik gisteren heb gedaan (vast niet, maar ik ga het toch vertellen): he-le-maal niets. Niets eens geheel vrijwillig trouwens, want mijn grote miauwende vriendin was ziek. En als goede poezenmoeder heb ik haar dus vertroeteld op de bank. Maar oké, dat was voor mij ook helemaal geen straf, want nu heb ik seizoen 3 van YOU al helemaal uitgekeken. En toen was het tijd voor iets nieuws.

 

En dat werd Maid, momenteel een hitje op Netflix. Nou ja, best wel een grote hit, maar alles valt momenteel in het niets bij Squid Game. In dit geval zonde, want Maid is er eentje die je eigenlijk echt wilt zien.

 

Het is gebaseerd op een waargebeurd verhaal (en dan is mijn interesse vaak al meteen gewekt), dat gaat over een alleenstaande jonge moeder die probeert rond te komen van haar werk als schoonmaakster. Ze wist te ontsnappen uit een gewelddadige relatie, werd dakloos en probeert vooral dochtertje Maddy een beter leven te geven dan zijzelf heeft gehad.

 

Als je dit plot zo leest weet je al: dit wordt een tranentrekker. En ja, dat is aan de ene kant ook waar, maar het is zó goed gemaakt en gespeeld. Met name door de hoofdrolspeelster Margaret Qualley, waar ik nu intens fan van ben geworden. Je leeft zo met haar mee, voelt haar wanhoop, haar eenzaamheid en haar verdriet. Je leeft gelukkig ook met haar mee tijdens de mooie momenten en juist die zorgden ervoor dat ik weer snikkend voor de buis zat.

 

Enne, mocht je van boeken houden: Maid is gebaseerd op het autobiografische boek Maid: Hard Work, Low Pay and a Mother’s Will to Survive (van Stephanie Land). En ook al hou ik van Amerika, series als deze doen me telkens weer versteld staan van hóe bizar slecht het daar geregeld is. Om agressief van te worden. Kijken (en eventueel lezen) dus. Met tissues bij de hand.

 

 

 

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer