Netflixtip: Documentaire Seaspiracy

 

We beginnen deze maandag even niet op de állervrolijkste manier, want dit is een Netflix-tip die niet bepaald opbeurend is.

 

 

 

 

Nu staan Netflix-documentaires er sowieso niet echt om bekend je een onwijs lekker gevoel te geven, maar ze staan er wel weer om bekend heel goed in elkaar te zitten. Nu was ik zelf niet zo wel van de docu Cowspiracy, maar deze ‘spiracy’-variant vond ik juist weer héél tof.

 

Ik waarschuw je wel alvast: hij is grimmig. Na het zien van deze docu kun je echt niet meer doen alsof wij als mensen goed met de zee – en de dieren die erin leven – omgaan. Nu wist je dat misschien al wel of had je dat vermoeden, maar dat het zó ernstig was… Ik had echt geen idee.

 

Illegale vishandel, dolfijnen die afgeslacht worden, haaienvinnen die worden afgesneden — je snapt: deze is niet voor de gevoelige maag — en natuurlijk de gigantische hoeveelheid plastic die continu maar achteloos in de oceaan wordt gedumpt.

 

‘We’re at war with the oceans, and if we win this war, we’re gonna lose it all — ‘cause mankind can’t survive with a dead sea’ wordt er gezegd in de trailer. En dat is ook een beetje het uitgangspunt van de hele documentaire: we moeten hiermee stoppen voor het te laat is.

 

Cowspiracy bracht destijds heel wat met zich mee; mensen die per direct stopten met vlees eten of zelfs veganisme gingen uitproberen. Gaat deze docu er dan voor zorgen dat we massaal stoppen of minder vis eten? Het zal me niets verbazen. Aanradertje, deze.

 

 

Beeld: Netflix

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer