Gaat Netflix weer hun abonnementen aanpassen?

 

Netflix, we moeten echt even praten. Dit gaat namelijk helemaal de verkeerde kant op, en ik vrees dat alleen een intense relatietherapie ons nog kan helpen.

 

 

 

Het ging al helemaal mis met het afschaffen van ‘wachtwoord delen’, waarmee jullie de niet-betalende gebruikers wilden straffen, maar waar jullie in de praktijk juist de trouwe, betalende gebruikers mee hebben. Onhandige actie is hierbij nog een understatement, en even had ik de hoop dat deze beslissing werd teruggedraaid. Maar nee… Jullie gaan nog een stapje verder.

 

Netflix is namelijk momenteel in Canada een nieuwe abonnementsvorm aan het testen, waarbij het maandelijks te betalen bedrag lager is (dat is fijn), maar dan krijg je wel veel advertenties tussendoor (dat is niet fijn). Mocht dit een succes blijken, dan is de kans groot dat het basisabonnement op den duur gaat verdwijnen. In Canada is dat nu dus al het geval: je kan kiezen voor een basisabonnement met advertenties of voor het dure standaard abonnement. Behalve de advertenties is er nog een groot verschil: bij het basisabonnement kun je in HD-kwaliteit kijken, met advertenties is het SD-kwaliteit. Een stukje minder dus.

 

En dan nu mijn probleem: Netflix heeft trouwe gebruikers al gedwongen een eigen abonnement af te sluiten omdat ze het delen hebben gestopt (waardoor het niet meer mogelijk was verschillende accounts te delen als je niet één huishouden vormt), maar nu dwingen ze diezelfde mensen dus om uiteindelijk over te stappen naar een abonnement met advertenties. Koekoek, gaat het wel helemaal lekker daar?

 

Ik gok dat veel mensen liever wat meer betalen en geen advertenties zien dan iets minder betalen (oké, in dit geval de helft) en dan wél advertenties zien. Of geef mensen in ieder geval de keuze.

 

Waar dit allemaal vandaan komt? Dat is heel voor de hand liggend: geld. Netflix wil meer geld verdienen, zeker aangezien ze vorig jaar redelijk wat abonnees zijn verloren. Er komen nog altijd meer streamingdiensten bij, dus de concurrentie is pittig… Ik vraag me wel af of deze nieuwe regels die Netflix maar blijft invoeren echt voor meer gebruikers gaan zorgen.

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer