tEVEEL NEDERLANDERS ETEN veel TE WEINIG GROENTE

 

Van oudsher zijn wij een groenteland. Warmoes heette dat ooit (de Warmoesstraat was dus de straat waar groente verkocht werd). Later werden er ook andere betekenissen aan het woord gegeven zoals opgewarmde maaltijd en snijbiet. Maar hoe dan ook, eeuwenlang stonden wij als natie bekend om de goede kwaliteit groenten en eigenlijk is dat nog steeds zo. En weet je wat nou zo gek is? Dat wij hier eigenlijk veel te weinig groente eten.

 

Een paar jaar geleden werd de aanbevolen hoeveelheid groente van 200 gram verhoogd naar 250 gram. Maar het percentage mensen dat die hoeveelheid ook echt eet is maar schrikbarend klein.  Was het percentage bij 200 gram nog zo’n 10 % (!) met de verhoging naar 250 gram is de hoeveelheid gezakt onder de 5 % en dat is best wel ernstig.

 

Ik hoor om me heen wel eens ‘maar ik eet elke dag sla’. Ja, maar enig idee hoeveel gram je dan eet? Meestal niet meer dan 50 gram, oké misschien met een paar tomaatjes en wat komkommer erbij, maar dat is nog steeds een fractie van wat zou moeten. Waarom is groente eten zo lastig? Vinden we het niet lekker? Of te ingewikkeld, of misschien wel saai? Groente hoeft niet alleen als bijgerecht. Gepureerde soepen, gegrilde groente op een broodje, een snackzakje tussendoor, zo schiet het ongemerkt al aardig op.

 

Tuurlijk heb ik ook mijn betere en mindere dagen waarop ik er niet aan toe kom, maar ik heb wel gemerkt dat als ik veel in de auto zit het heel makkelijk is om een bakje met tomaatjes, kleine komkommers, stukjes bleekselderij en radijsjes mee te nemen en dat ze altijd ongemerkt opgaan. Net als worteltjes. Net zo makkelijk en beter dan die zak dropjes waar je al snel zoveel van eet dat je misselijk wordt.

 

 

Is groente echt zo belangrijk dan? JA! En één kleur groente is te weinig om je voedingsstoffen binnen te krijgen. Ik roep al jaren dat als je alle kleuren eet, je ook precies alles binnenkrijgt wat je nodig hebt, want de natuur heeft ervoor gezorgd dat elke kleur zijn eigen voedingswaarde heeft. Fytochemicaliën heet dat met een mooi woord. En die fytochemicaliën bevatten antioxidanten. Die houden ons dus gezond. Rood bijvoorbeeld bevat de stof lycopeen en vitamine C. Vooral geel en oranje hebben veel betacaroteen, en die stof kan omgezet worden in ons lijf in vitamine A en dat is goed voor ons immuunsysteem. Een andere stof in geel (bij mais bijvoorbeeld) is luteïne en dat is weer heel goed voor je ogen. De meeste fytochemicaliën zitten in groene groente en helpen beschermen tegen kanker. En witte groente zoals ui, asperges, bloemkool etc., bevat allicine en dat helpt bijvoorbeeld de bloeddruk verlagen.

 

Dus kleurrijk ziet er niet alleen lekkerder uit, maar is dus heel gezond en zorgt ervoor dat je minder aankomt en je lekkerder voelt. Zo kijk je toch heel anders tegen een gekleurd groentebordje aan, of niet?

 

Heb jij misschien nog slimme trucs om het eten van groente nóg leuker en lekkerder te maken? Laat het me vooral weten! Maken we samen de wereld wat kleurrijker.

 

Door: Janny van der Heijden

Janny van der Heijden draagt graag jurken, pakjes en hoge hakken. Bekend als stijlvol jurylid van Heel Holland Bakt en presentatrice van Landinwaarts, schrijft ze dagelijks over eten, drinken en koken en proeven. Dat doet ze elke zondag bij ons. Janny schreef verschillende kookboeken. Ze heeft twee zoons en is oma van twee kleindochters

Afbeelding van Janny van der Heijden