Vlierbloesemtaart

 

Dat vegan bakken zo lekker kon zijn, wist je niet hè? Nu wel ;)

 

 

Mocht ik laatst gezellig naar de boeklancering van het eerste boek van Dosia Brewer. Ze schrijft al jaren recepten voor de Margriet, Seasons en Delicious en heeft nu dus haar eigen bakboek uitgebracht. Niet zomaar eentje, maar een vegan bakboek.

 

En ja, ik weet het, we kunnen er tegenwoordig niet meer omheen. Ik zie en hoor alleen nog maar vegan. Wat me dus juist heel erg trok, is het feit dat Dosia zelf niet vegan is. Ze wilde daarom het vegan bakken ontdekken en ermee experimenteren. Dan kom je nog eens op heel bijzondere en nieuwe smaaksensaties, vertelt ze. Vooral bij het bakken, omdat je andere producten moet gebruiken voor een romige taart, in plaats van alle zuivelproducten.  

 

Dosia bakt vegan is het eerste vegan bakboek in ons land en het is voor iedereen die houdt van bakken, maar niet altijd dierlijke producten wil gebruiken. Daarbij wil ik alle recepten gewoon uitproberen, omdat je heel andere zoete smaaksensaties krijgt.

 

Vlierbloesemtaart met frambozen en kokosyoghurtroom

Vlierbloesemsiroop geeft deze cake een subtiel bloemige smaak en geur en een lekker smeuïge binnenkant. De taart op deze foto is gemaakt met 3 cakes en 3 keer de hoeveelheid vulling en frambozen. Hij is even lekker en ook erg mooi als je maar 1 cake bakt en die horizontaal doormidden snijdt. Als je een 3-laagscake bakt, is het een echte feesttaart voor speciale gelegenheden en is er genoeg voor zeker 30 mensen. Ik steek voor de grote taart satéstokjes rechtop in de cakes voor extra stevigheid. Dat is altijd een goede truc voor dit soort taarten en zorgt ervoor dat de cakes mooi recht blijven staan.

 

Dit heb je nodig

 

Voor 10-12 personen

 

  • 400 g kokosyoghurt
  • 16 g gemalen blond lijnzaad (of gemalen wit chiazaad)
  • 50 ml vlierbloesemsiroop + extra voor de room (evt.)
  • 240 ml plantaardige melk (ik gebruikte havermelk)
  • 2 el. appelazijn (30 ml)
  • 180 g vegan boter (zelfgemaakte of lekkere kant-en-klare en voeg een paar druppels sesamolie toe) of kokosolie met wat sesamolie
  • 310 g fijne kristalsuiker + extra voor de room (evt.)
  • Zaadjes van 1 vanillestokje
    of ½ tl vanillepoeder
    of 1 tl vanille-extract
  • 320 g bloem
  • 3 tl bakpoeder (± 12 g)
  • 300 g frambozen
  • ook nodig: bakvorm van 20 cm ø, ingevet en bodem bekleed met bakpapier

 

 

vlierbloesemtaart met lagen en frambozen

 

Zo maak je het

 

Zet een zeef boven een kom en bekleed met een dunne theedoek. Schep de yoghurt in de theedoek en laat ± 3 uur uitlekken. Meng intussen in een kommetje het lijnzaad met 100 ml water en 50 ml vlierbloesemsiroop en laat ± 5 minuten wellen. Meng in een andere kom de melk en de appelazijn.

 

Verhit de oven tot 180 °C. Klop in een grote kom met een mixer de boter en de suiker in ± 3 minuten romig. Voeg het gewelde lijnzaad, een snufje zout en de vanille toe en mix goed. Klop er eerst de helft van het melkmengsel en de helft van de bloem door. Klop er dan ook de rest door plus het bakpoeder. Doe het beslag in de vorm en bak in ± 55 minuten gaar. De bovenkant moet mooi bruin zijn en iets terugveren als je er zachtjes op drukt. Een houten satéprikker die je in het midden van de cake steekt moet er droog, of misschien met wat kruimels eraan, uitkomen.

 

Laat ± 15 minuten in de vorm afkoelen en daarna uit de vorm op een rekje helemaal koud worden. Snijd de cake horizontaal doormidden. Als je yoghurt nog niet mooi uitgelekt is, kun je er nog wat vocht uitwringen. Voeg eventueel wat suiker en een heel klein scheutje vlierbloesemsiroop toe. Verdeel de helft van de uitgelekte yoghurt en de helft van de frambozen over de bodem en dek af met de bovenkant van de cake. Versier met de rest van de yoghurt en de frambozen.

Door: Meagan Suares

Meagan is redacteur bij Franska.nl. Ze woont in een studentenhuis in hartje Amsterdam met zes gillende huisgenoten. Studentenmaaltijden vindt ze maar niks, dus staat ze elke avond in de keuken voor iedereen te koken. Ze is dol op reizen, gezelligheid, lekker eten, drinken en ‘af en toe’ sporten.

Afbeelding van Meagan Suares