Natuurlijk moet er niet geknald worden met oud en nieuw!

Ik zei het een aantal weken geleden al: voor goede ideeën moet je bij Jesse Klaver zijn.

 

Toegegeven, nu meen ik het meer dan toen. Want nu stelt hij, samen met de Partij voor de Dieren, een vuurwerkverbod voor. Speciaal voor komende oud en nieuw – hij noemt het daarom tijdelijk maar we weten allemaal dat als het eerste schaap over de dam is, etcetera – om te voorkomen dat de toch al zwaar overbelaste zorg straks wordt overspoeld door mensen met kapotte ogen en ledematen.

 

Ter illustratie: afgelopen oud en nieuw hebben dertienhonderd vuurwerkslachtoffers, waarvan de helft jonger dan twintig, zich bij het ziekenhuis of de huisartsenpost gemeld en van hen hadden er 385 spoedeisende hulp nodig. De maatschappelijke druk om hier een einde aan te maken was groot. En zo kwam er een gedeeltelijk vuurwerkverbod dat aankomende jaarwisseling van kracht zal zijn – behalve in Amsterdam waar de handhavers hun handen al te vol aan corona zouden hebben – en dat voorschrijft dat knallers en vuurpijlen verboden zijn, maar dat siervuurwerk nog wel mag. Hoe zat dat ook alweer met die zachte heelmeesters en stinkende wonden? Onderzoek wijst in ieder geval uit dat 55 procent van de ongelukken juist door siervuurwerk wordt veroorzaakt.

 

Klaver en Ouwehand (PvdD), altijd al fanatiek voorvechters van een vuurwerkverbod, worden dit keer van harte ondersteund door de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA) en de Nederlandse BOA Bond. Want ook als de huidige coronamaatregelen gaan werken, zullen de ziekenhuizen het de komende maanden druk hebben, zo luidt het argument. Daarbij, en ook daar valt wat voor te zeggen, moet er rond oud en nieuw altijd al extra personeel worden ingepland en is het nog maar de vraag of de spoedeisende hulp die roosters tegen die tijd nog gevuld kan krijgen.

 

Of een totaal verbod en een totale verkoopstop zullen resulteren in nul vuurwerkslachtoffers? Dat waarschijnlijk niet. Er zal heus nog wel illegaal vuurwerk worden afgestoken. Maar alle beetjes helpen en een algeheel verbod, zo vindt ook de voorzitter van politiebond ACP, is makkelijker te handhaven dan een gedeeltelijk en maakt het voor de handhavers ter plekke ook veiliger.

 

En dan is er nog een argument waar zo op het eerste gezicht geen speld tussen te krijgen valt. Als cafés, restaurants en theaters zonder pardon gedwongen kunnen worden om hun deuren te sluiten, om maar eens een onorthodoxe noodmaatregel te noemen, dan moet dat met dat vuurwerkverbod toch ook kunnen? En met alle miljarden die al worden uitgedeeld, kan er ook nog wel een schadeloosstelling voor de vuurwerkinkopers af.

 

Ik ben voor! Nu de Kamer nog.

 

Bron: NU.nl

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans