Naar deze bestemmingen pak je gewoon de trein

 

Nieuw jaar, nieuwe voornemens, nieuwe trips te plannen. Tenminste, dat vind ik altijd leuk om het nieuwe jaar mee te beginnen.

 

Januari vliegt altijd voorbij vind ik, in februari laat het (koude) zonnetje zich af en toe zien en dat is dus ook dé ideale maand om die eerste trip te plannen.

 

Nu kun je natuurlijk gelijk vol gas geven en een retourtje Indonesië boeken, maar klein beginnen is ook fijn. Dus mijn goede voornemen: pak vaker de trein. Ben je ook nog een soort van bezig met je ecologische voetstap (zo 2020). En wel gelijk even verder kijken dan de Thalys naar Parijs, hè. 2020 wordt het jaar van de trein, en wel naar deze bestemmingen. Enne, NS, al die vertragingen laten we ook achterwege, goed? Dat is weer zó niet 2020.

 

1. Lille

Ja, die Thalys gaat dus ook langs Lille en dat is een stad die toch wel het bezoeken waard is. Wel de Franse baguettes en Franse kaasjes, maar een stuk minder lang reizen dan naar Parijs. Vanaf Amsterdam zo’n tweeënhalf uur en vanaf Rotterdam iets minder dan twee uur. Oui oui, vergeet Paris.

 

2. Londen

YES, eindelijk kunnen we met de trein naar Londen. De Eurostar, één van de leukste nieuwkomers van vorig jaar. Oké, je zit wel eventjes (zo’n vier uur vanuit Rotterdam), maar met vliegen ben je dat ook wel kwijt van deur tot deur. En niet hoeven inchecken, toch wel comfortabeler stoelen en gewoon laptop met wifi (hoi Netflix)… Ik ga dus nooit meer met het vliegtuig naar Londen, denk ik.

 

3. Keulen

Heel eerlijk: Duitsland heeft me nooit heel erg getrokken. Ja tuurlijk: Berlijn is leuk, maar daar hield het ook wel op voor mij. Tot ik Keulen (en de plaats die hierna staat op nummer 4) ontdekte. Echt een leuke, gezellige stad, waar je niet alleen bratwurst kan eten, maar waar ze ook lekkere tapas serveren. Geen pints bier maar een lekker wijntje. Voor ieder wat wils dus, minder dan drie uurtjes vanuit Amsterdam en te combineren met de plaats die hierna komt.

 

4. Düsseldorf

Een stad die – heel eerlijk – niet per se heel bijzonder is, maar je kan er onwijs goed winkelen. Ja, dus dan is die combinatie wel erg fijn. Overdag hier de winkels plunderen en dan de trein terug pakken naar Keulen om daar wat te eten en te drinken. Want Düsseldorf heb je waarschijnlijk ook wel gezien na één dag, tenzij je in de wintermaanden gaat, want de kerstmarkt is hier superleuk.

 

 

5. Kopenhagen

Misschien een beetje stom, maar ik had er dus echt nooit bij stilgestaan dat je gewoon met de trein naar deze stad kan. Je doet er wel even over (rond de elf uur), maar ze hebben nachttreinen dus dan sta je ‘s ochtends vroeg in hartje Kopenhagen. Hoe leuk is dat? De stoelen slapen misschien niet onwijs lekker, maar zijn wel een heel leuke budgetoptie. Met een beetje slim boeken heb je namelijk zo een voordelig retourtje.

 

6. Zürich

Als je dit ook een beetje soepel boekt (en op de hoogte blijft van aanbiedingen en acties), kun je ook naar Zürich voor een best mooi prijsje. De trein zelf stopt in Basel (ook een aanrader), maar als je nog een uurtje verder reist sta je zo in deze Zwitserse hoofdstad. Ook leuk om te combineren dus, deze twee steden. En net even een anders-dan-anders-stad voor een origineel weekendje weg.

 

Door: Redactie Amayzine.com