Rrrrring!

 

Hèhè, net terwijl ik heel zorgvuldig al die kleine veldsla-blaadjes uit m’n groentepakket sta te wassen.

 

Maar ja. Anoniem neem ik op omdat je op deze leeftijd (helaas) toch steeds meer met ‘de medische stand’ te maken krijgt. En die bellen altijd anoniem. Trouwens… onbekende nummers neem ik ook op, want het kan zomaar iemand zijn die iets wil met Franska.nl. Adverteren bijvoorbeeld. En dat kunnen we goed gebruiken, want heel Nederland een gratis magazine leveren is natuurlijk wel ‘een dingetje’. De redactie wil ook zo af en toe een boterham tenslotte. 020 2143420 in m’n scherm.  Amsterdam. Zou zomaar kunnen dat het iets met werk was.

 

Dus…

 

Ik: Goedenavond, met Franska

 

De beller: Goedenavond met Energiebeheer 

 

Uh, wacht even, Energiebeheer? Hoe heet onze leverancier ook alweer? Energiedirect? Engie? Energiebeheer? Ik zou het niet weten, grrr… dat overstappen ook altijd. Ik vergeet het gewoon. Maar ik vertrouwde het niet, dus ik zei er meteen overheen:

 

Ik: ik wil helemaal geen andere leverancier. Ik ben tevreden zoals het nu is, dus u kunt wel ophangen.

 

Hij: Dat komt dan goed uit dat u tevreden bent, want dan laten we het zo. Ik mag u nog wel even vertellen dat uw gas met zoveel cent per tik (of zo) omlaag gaat en uw elektra met zoveel cent. 

 

Ik schaamde me meteen dat ik zo onaardig gereageerd had. 

 

Ik: Leuk. Nou, bedankt. Dan hang ik weer op. En hoezo belt u eigenlijk? Ik word nooit gebeld door m’n energieleverancier. 

 

Hij: Ja mevrouw, tijden veranderen, tegenwoordig bellen we. 

 

En zo stonk ik er – al sla wassend met m’n andere hand – toch nog een tijdje in, totdat ie wilde dat ik op een link ging klikken. Want die verlaging van de kosten moest natuurlijk wel even bevestigd worden. Klikken op een link? Alle alarmbellen gingen rinkelen. Dat weigerde ik. 

 

Ik: Mail het me maar. 

 

Hij: U moet echt even op de link klikken die ik u net gestuurd heb. Of op uw laptop op de mail klikken. 

 

Zo bleef ie nog even een tijdje aandringen. Intussen kwam ik erachter dat hij niet van Energiebeheer was, maar van Het Nederlands Energieloket. Enge aanpak hebben die daar zeg. Brrr. Ik moest en zou op een link klikken. Ja hallo! Ik ben niet van gisteren. Dat moet je nooit doen, dat weet iedereen.

 

Ik: Weet u wat. Ik klik niet en ik hang nu op. Pats.

 

Zo. Ook weer klaar. Verder met de sla

 

Paar dagen later. Rrrring! 085 0511606 in m’n scherm. Nietsvermoedend neem ik op. Dezelfde oplichter, ik herkende z’n stem. Dat andere nummer had ik al als ‘oplichter’ bewaard in m’n telefoon. Deze keer vanuit een andere stad dus. Merkwaardig.

 

Hij: U zou nog naar de mail kijken.

 

Ik: Ik wil helemaal niet meer door u gebeld worden.

 

Hij: Dat kan me helemaal niet boeien mevrouw. (heeft ie twee keer moeten herhalen, want ik verstond hem eerst niet.)

 

En pats. Ik verbreek de verbinding maar weer. Nooit in die mail gekeken natuurlijk.

 

Waarom ik dit vertel?

 

Omdat ik twee heel grote wensen heb. Wens 1: kan het alsjeblieft afgelopen zijn met al dat geklooi met energieverkopers en zorgverzekeringen die er kweeniehoeveel geld in steken om nieuwe klanten te strikken? Je eindeloos lastig vallen via alle kanalen die ze maar kunnen bedenken. Hoe ze het voor elkaar krijgen, nadat ik alle mogelijke bel-me-niet-registers heb ingevuld, snap ik niet. Zal lekker opleveren waarschijnlijk, anders deden ze het niet. En uiteindelijk betaal ik dat natuurlijk allemaal zelf, of ik nou wel of niet overstap. Het geld moet ergens vandaan komen. Is het een heel raar idee als ik roep dat energie en zorg door de regering/de staat zouden moeten worden geregeld? Was dat misschien vroeger zo? Weet jij dat?

 

En dan wens 2. Nog zoiets waar het als de sodemieter mee afgelopen moet zijn. En dan is het maar jammer voor de mensen die er wel iets heel moois van maken. Maar hou ermee op, verbied het en handhaaf het als de donder. VUURWERK! Weg ermee. En wel onmiddellijk en per meteen. Niet eerst nog maanden of jaren over debatteren. 

 

NU!

 

Er zijn weer verschrikkelijke dingen gebeurd deze jaarwisseling. Bij mij ook een ramp. Weliswaar van een veel minder ernstige aard, maar toch. Een stelletje kinderachtige kliertjes hier in de buurt vond het lollig om een lading vuurwerk in onze prachtige loeigrote (deels holle) oude wilgenboom te gooien. Brand. Zo erg zelfs dat het zelf niet te blussen was en de brandweer erbij moest komen. Op oudjaarsdag. Boom moet waarschijnlijk weg nu. Natuurlijk heb ik aangifte gedaan, maar of dat effect heeft… Achter dit soort vergrijpen zal men niet aangaan neem ik aan.

 

In elk geval kon ik die avond ook niet meer genieten van het siervuurwerk, waar ik andere jaren toch nog wel naar keek. En bedankt. Tot zover mijn gejammer. De rest van het jaar doe ik leuk, let maar op. Nog de allermooiste wensen trouwens voor dit nieuwe jaar. Ik las ergens dit: 2050 is net zo ver weg als 1990. Gek idee hè?

 

Ik wens je een fijne week En natuurlijk een goed en gezond jaar

 

Liefs

Franska

 

Door: Franska

Afbeelding van Franska