Moois op de muur

 

Sonja: Niets geeft een kamer in no-time zo’n metamorfose als een nieuw behangetje. Door alleen al één wandje een nieuwe look te geven, buigt de hele de sfeer direct om.

 

 

Behang als accent doet het altijd erg goed. En het mooie is: je hebt snel resultaat zonder dat het al te veel moeite kost. Ook kun je het zo duur maken als je zelf wilt; in elke prijsklasse is er wel iets naar wens te krijgen. En hou je niet zo van dessins? Dan kun je ook kiezen voor een betonlook, bakstenen- of natuurprint.
En elk behangsoort heeft zo z’n voordelen.

 

Papierbehang

betaalbaar

Papierbehang bestaat uit één enkele laag of uit een dubbele laag. Dit laatste wordt ook wel duplexbehang genoemd. Hoe meer lagen, hoe sterker het papier en hoe gemakkelijker het te verwerken is. Je hebt het in verschillende uitvoeringen: glad of met reliëf.
Behangpapier in een enkele laag is trouwens de traditionele variant; goedkoop, maar moeilijker aan te brengen.

 

Vliesbehang

op de wand inlijmen & snel

Dit behang heeft een dubbele laag waarvan de bovenste óf papier óf vinyl is, en de onderste in vlies is. Dit laatste vergemakkelijkt het aanbrengen; je kunt direct de muur inlijmen in plaats van het behang. Er komt geen plaktafel meer aan te pas en je hebt ook geen inweektijd nodig en bovendien krimpt het niet. Dit behang wordt ook wel snelbehang genoemd omdat het dus zo snel kan worden aangebracht. Een ander voordeel is dat het over het algemeen ook weer gemakkelijk kan verwijderd worden. Je hebt hier in principe geen stoomapparaat voor nodig.

 

Vinylbehang

overschilderbaar & goed schoon te houden

Vinylbehang is van hogere kwaliteit dan duplexbehang en bestaat in twee soorten: schuimvinyl en hardvinyl. Beide hebben een kunststof toplaag.
Schuimvinyl is overschilderbaar en heeft een verende laag die oneffenheden van de ondergrond enigszins egaliseert. Hardvinyl heeft een harde toplaag en is sterker en afwasbaar. Dit maakt het geschikt voor vochtige ruimtes en ruimtes waar het behang veel wordt aangeraakt, zoals de kinderkamer, hal en langs de trap.

 

 

 

 

Glasweefsel

Supersterk

Dit is niet mijn favoriet al is het alleen al doordat-ie zo ontzettend naar aanvoelt. Toch heeft ook dit behang zo z’n voordelen. Glasweefselbehang is net als vliesbehang eenvoudig aan te brengen en is verkrijgbaar in verschillende structuren. Het is de duurste behangsoort, maar ook de sterkste. Het behang gaat lang mee en maakt oneffenheden van de ondergrond onzichtbaar. Het beschermt slechte, gevoelige wanden tegen verdere beschadiging en is heel geschikt voor ruwe plafonds. Daarnaast kan glasweefsel goed tegen vocht en is het vlamwerend. Bij uitstek geschikt voor publieke ruimtes en oude vochtige huizen. Je moet het witte behang nog wel schilderen.

 

Hoe dan?

Het behangen van een wand kun je best zelf. Het is wel even een klusje maar met dit

en dit filmpje moet het zeker lukken!

 

 

En moet je eerst nog aan de slag met het verwijderen van een oude laag? Kijk dan hier naar de tips & tricks.

 

 

 

Keuzes, keuzes

Welk behangetje het gaat worden? Hier ga je slagen, zeker weten:

Miss Marple

Eijffinger

Graham & Brown

Designers Guild

Bloompapers

Ferm Living

En mijn absolute favoriet: Behangfabriek

Sonja Balfoort heeft een grote liefde voor interieur, food en garden. Ze is dol op magazines en reist graag. Sonja is getrouwd en heeft twee kinderen.

Fotografie: Graham & Brown, Karwei (filmpjes)