Mooi

 

Kan iemand mij de definitie van het woord ‘mooi’ geven? Wanneer ben je een mooi mens, draag je een mooie jurk, rij je in een mooie auto, of heb je mooie woorden gesproken op een bruiloft of een begrafenis? 

 

 

 

En wat is dat dan eigenlijk, dat ‘mooi’?

 

De Dikke van Dale vindt er dit van: ‘Iets is mooi als het oogstrelend is. Als het een aangename gewaarwording teweegbrengt, of als het uitstekend is.’ En in dat laatste geval kan het dan ook nog zijn dat ze het over opgespoten nep-jukbeenderen hebben natuurlijk.
Maar het kan ook zijn dat ze hiermee prestaties beschrijven. De plastisch chirurg heeft dan een mooie (uitstekende) prestatie geleverd, mits de bolle wangetjes een beetje op gelijke hoogte zitten en de drager van het juk er dan, op zijn minst, zelf mee in de wolken is.

 

En over wolken gesproken. ‘Mooi’ kan ook nog slaan op het weer. Het is mooi weer als het gunstig weer is, zegt de Dikke van Dale.

 

Maar wat is dan gunstig? Als de zon schijnt, die volgens anderen weer huidkanker veroorzaakt? Of als de regen, die onze groenten doet groeien, met bakken tegelijk naar beneden komt? Is het nog steeds mooi weer als door de opwarming van de aarde de grond nu verdroogt en alle essentiële grondstoffen die nodig zijn om ons eten te verbouwen verdwijnen als sneeuw voor de zon? Of is het pas mooi weer als we lekker buiten kunnen zitten, maar dan weer niet tussen 11.00 en 15.00 uur?

 

Over mooi kun je dus nogal discussiëren. Maar dat gaan we hieronder niet doen hoor. Mooi niet! Waarmee mooi dus ook nog ironisch gebruikt kan worden. Nou… Mooi. En op deze laatste manier is mooi dan weer een tussenwerpsel.

 

Over mooi kun je dus echt behoorlijk van mening verschillen. Zelfs met jezelf! Zo is mijn eigen definitie van mooi blijkbaar nogal onderhevig aan mode. Vroeger vond ik die ene man van ABBA namelijk maar een watje om te zien, terwijl ik die andere juist heel stoer vond. Maar nu is dat dus precies andersom. Tsja… zijn zij dan veranderd, of ben ik dat?

 

En wat stelt mooie mode eigenlijk voor, als ik de dingen die ik vroeger mooi vond, nu zomaar als spuuglelijk benoem? Als ik de kleding zie die ik op oude foto’s draag, denk ik:

 

Néé!! Waarom trok ik dat aan?? Was dat omdat ik het toen echt mooi vond, of omdat anderen me vertelden dat het mooi was? Ik zag laatst ook weer een oud filmpje van TopPop met Shirley & Company, en ik werd daar wéér blij van omdat het zo’n vrolijk nummer is. Terwijl ze eigenlijk zingen over Shame on you en ik het vrolijke blauwe pakje van Shirley nu toch echt meer op een pyjama vond lijken dan het hippe uni-pakje dat het toen werd genoemd. Raar eigenlijk.

 

En ik zag daar ook Ria van de Dolly Dots, die vroeger de lelijkste van het stel werd genoemd.

 

Lelijk??? Het was eigenlijk een hartstikke mooie vrouw! Maar omdat ze in de bladen steeds benoemd werd als de minst mooie, en minst populaire, ging ze voor het gemak meteen maar door voor de ‘niet mooie’. Waanzin!

 

Nou nog mooier, moet ze zelf hebben gedacht als ze die gekkigheid weer las. Ze had verdorie de mooiste stem van allemaal, en als zij er niet geweest was, was het succes van de groep dus mooi uitgebleven.

 

Ik kom er dus niet uit, wat ‘mooi’ nou eigenlijk precies betekent. Maar ik stop maar met zoeken. Het is mooi geweest.

 

 

 

Door: Tineke

Tineke is schrijfster van de boeken “Toch?” en “Stof Genoeg” en ze blogt ook zo nu en dan. Ze woont op het platteland met één (leuke) man, twee (lieve) kinderen, drie (onbespeelde) muziekinstrumenten, vier (wisselende) mantelzorgprojecten, een (bijna) vijfde boek, haar zesde (luie) kat, en (dus) ongeveer zeven muizen.

Afbeelding van Tineke