IJs- en ijskoud

 

Monique: Liters maak ik ervan, maar ik wacht nog even tot het écht warm is. Ik geef je wel alvast mijn favoriete recepten.

 

Op de eerste warme lentedag spoed ik mij naar het terras bij ons op de hoek. Want daar staat ‘home made iced tea’ op de kaart zodra de eerste voorjaarszonnestraal zich laat zien. En ik ben gek op ijsthee. Vaak maak ik het zelf, maar meestal pas als het écht warm is. Dat is het nu nog niet, dus ik heb het niet in huis. Gauw weer lege petflessen verzamelen. IJsthee maken is zo gebeurd, ik maak lekker veel tegelijk en dat moet je ergens in kwijt. Daar zijn die petflessen dus handig voor. Ik geef je mijn drie favoriete variaties.

  • bosje verse (citroen)tijm – schijfjes van 2 limoenen en 1 citroen – flink stuk gember, gesneden en geplet in de vijzel
  • 10 blaadjes verse salie – 1 stengel citroengras (sereh), het uiteinde geplet in de vijzel – 1 citroen in schijfjes
  • 5 steranijs – 2 theelepels venkelzaad – 1 citroen en 1 sinaasappel in schijfjes

 

Voor alle drie variaties geldt: ingrediënten overgieten met 2 liter kokend water (in een pan) en laten trekken tot het redelijk is afgekoeld. Zeven en op smaak brengen met wat versgeperst citroensap en (als je van zoet houdt) vloeibare honing of vlierbloesemsiroop (bijv. Belvoir Elderflower Cordial. Overgieten in petflessen. Goed laten koelen in de ijskast (invriezen kan ook) 

en ijs- en ijskoud serveren met heel veel ijsblokjes en een schijfje citroen, limoen of sinaasappel. Een klein takje munt erbij voor de sier en net dat beetje frisse.

Zoals je ziet, er komt geen thee aan te pas. Je kunt na het opgieten van het kokend water eventueel twee zakjes groene thee toevoegen. Niet te snel, groene thee verbrandt met kokend water en wordt dan bitter van smaak. Na tien minuten trekken de thee verwijderen.

 

Zoals je ziet, er komt geen thee aan te pas

 

Wie nu nog van die zoete, vieze kant-en-klare ijsthee met rare smaakjes drinkt, die… (ik houd mij in).

O ja, ik drink deze variaties ook als warme ‘thee’. Dan maak ik het gewoon (met aangepaste hoeveelheden) in zo’n groot Duralex glas. De serehstengel van variatie 2 laat ik dan achterwege. Alleen twee blaadjes salie met een schijfje citroen smaakt al heerlijk.

 

Liever een zonnige cocktail drinken op je eigen balkon of terras? Kijk dan hier.

 

 

Monique, oorspronkelijk stilist (later hoofdredacteur van o.a. vtwonen), noemt zichzelf een ‘visual addict’. Ze heeft een hekel aan hypes en houdt van design èn van brocante. Ze vindt reizen net zo leuk als thuis zijn. Haar motto: investeer in herinneringen, kijk vooruit, geniet van vandaag.

 

 Beeld van ijsthee in vaas met glazen: fetepress.com.au