MIJN ITALIAANSE-COCKTAIL-TOP-5

 

Deze cocktails wil je zéker heel snel uitproberen.

 

Elke dag is aperitivo-dag in Italië. Wat zeg ik? Twee keer per dag. En er wordt niet alleen voor het avondeten ge-aperitiefd, ook voor de lunch zie je de mensen op terrassen met een glaasje zitten. Misschien dat er daarom zoveel cocktails zijn uitgevonden in het dolce-vita-land. Een bijkomende oorzaak is natuurlijk dat zo’n beetje iedere Italiaan trendgevoelig is en altijd de eerste en de leukste wil zijn. Dus als jij net begrijpt dat een Aperol Spritz helemaal aan de hand is, dan kun je er met goed fatsoen eigenlijk alleen nog eentje bestellen in een dorp. In de stad is er allang weer iets nieuws uitgevonden en word je ontmaskerd als een hopeloos ouderwets type. Zullen ze nooit tegen je zeggen, hoor. Ze zijn best netjes, die jongens en meisjes daar. Kan me trouwens ook helemaal niks schelen. Ik wil ze gewoon allemaal proeven. En met enige regelmaat heb ik ook graag een klassieker.

 

Mijn top-5

 

1 Bellini 

Een verse witte perzik (p.p.) in de blender tot-ie vloeibaar is. In een ruime coupe schenken, heel voorzichtig champagne erop en je krijgt een prachtige schuimlaag. En lekker!!! (Kan ook met aardbeien, dan heet het Rossini).

 

2 Aperol Spritz 

Hiervoor doe je een paar ijsblokjes in een glas. Schenk er 60 ml prosecco bij, daarna 40 ml Aperol en 20 ml bruisend water. Garneer met een schijfje sinaasappel en zet er een kort rietje in. Proost!

 
3 Hugo

Ineens helemaal hip: doe wat ijsblokjes in een glas met 30 ml vlierbloesemsiroop, 120 ml prosecco en 30 ml rode spa. Even goed doorroeren, takje munt erin. Klaar. Ook heel lekker met alleen bruiswater.

 

 

 

 

 

4 Negroni

In een laag breed glas ijsklontjes doen en dan drie gelijke delen gin, rode vermout en Bitter Campari erbij. Leuk garneren met een lekker partje verse vijg en klaar is-tie. Easy. Je moet wel in de mood zijn voor een beetje bitter.

 

5 En uiteraard de tricolore

Niet dat ik ‘m nou zo lekker vind, maar hij is erg dolce vita. Je drinkt gewoon de Italiaanse vlag! Leuk toch? Je begint in een hoog glas met een laag grenadine, dan lichte (witte) crème de cacao en daarna crème de menthe. Heel voorzichtig langs een lepel inschenken. Niet mee schudden.
Kijken hoe ze het doen?

 

Door Franska. Fotografie portret: Esmee Franken, Visagie Linda van Ieperen, Haarstylist Mandy Huijs. 

witte-balk-met-bol-franska