Ge­durfd

 

Monique: Ik hou helemaal niet van paars. Dus toen ik vijf jaar geleden mijn droomhuis zag waar een heleboel muren paars waren geschilderd… besloot ik het toch zo te laten. Ja, heus!

 

Paars. Daar kan ik kort over zijn. Niet mijn favoriete kleur. Toch kocht ik vijf jaar geleden een huis waarin alle muren van de slaapkamer, badkamer en keuken paars waren geschilderd. Sterker nog: ik dacht er geen seconde over na om het over te schilderen. Het was liefde op het eerste gezicht. Nou zijn er vele tinten paars. In dit geval ging het om een kleur die je het beste kunt omschrijven als aubergine. Dat helpt, want dat is toevallig ook nog eens een van mijn favoriete groenten. Maar ook een aubergine bestaat in vele verschillende tinten. In dit geval; vrij donker, ietwat vergrijsd, rijk, mat. Over het kleurpalet voor dit huis was met toegewijde precisie nagedacht door een heuse kleurengoeroe, ingehuurd door de vorige bewoners. Heel goed gedaan moet ik zeggen, met een uitgesproken gedurfd, maar nergens opdringerig resultaat.

 

Voor dit stukje probeerde ik met mijn smartphone een foto te maken van de kleur en sfeer. Met de bedoeling deze zo precies mogelijk te benaderen. Onmogelijk! Op elk moment van de dag komt de kleur anders over. Dat geldt ook voor de verschillende plekken in huis. Dus wat je ziet op deze foto is een momentopname. Om precies te zijn: vrijdag, 14.30 uur in de slaapkamer. De verwarming staat daar nooit aan, dus kan ik er naar hartenlust van alles opzetten. En dan zie ik weer hoe mooi aubergine kleurt met een toefje frisgroen, net als in de natuur.
 

Aargh, keuzestress! Maar daar hebben ze iets op gevonden

 
Er komt een moment dat ons huis toe is aan een nieuwe schilderbeurt. Daar bereid ik mij alvast op voor met de Flexa Visualizer app. Je ziet je muren direct en live op je scherm transformeren in elke kleur die je maar wilt. Een klein wonder en zó verslavend! Al kan dat ook weer leiden tot keuzestress. Daar heeft Histor dan weer iets op bedacht: De Kleurbedenktijd. Hoe dat werkt lees je hier.

 

Intussen droom ik van marsala, ook zo’n fijne kleur. Met véél wit.
 

 

 

Monique, oorspronkelijk stilist (later hoofdredacteur van o.a. vtwonen), noemt zichzelf een ‘visual addict’. Ze heeft een hekel aan hypes en houdt van design èn van brocante. Ze vindt reizen net zo leuk als thuis zijn. Haar motto: investeer in herinneringen, kijk vooruit, geniet van vandaag.