Mond­kapjes gezocht

 

Het ministerie van Volksgezondheid is dringend op zoek naar mondmaskers, brillen, schorten en handschoenen.

 

Ondernemers wordt gevraagd om die materialen beschikbaar te stellen aan de zorg, want daar zijn die nu het hardst nodig. Een arts die zonder mondkapje nieuwe patiënten moet zien, dat is als Russisch roulette, dus geen optie.

 

In de groeps-chat met alle ouders uit de klas van mijn zoon kwam eergisteren ook het dringende verzoek van een moeder, zelf huisarts, om alsjeblieft mondkapjes (mocht je die hebben) in te leveren. Met vijf huisartspraktijken in de regio hadden ze er nog maar tien, schreef ze. Waarop iedereen gelijk z’n medicijnkastje of schuur (bouwmaskers mogen ook) in dook. Een ander opperde om zelf maskers te gaan naaien, een initiatief dat ze in Belgische media voorbij had zien komen.

 

Het is hartverwarmend om te zien dat we, nu we geen fysiek contact mogen hebben en 1,5 meter afstand van elkaar moeten houden, dichter bij elkaar staan dan ooit. De meest geweldige initiatieven poppen als paddenstoelen uit de grond: van cateraars die koken voor kwetsbare oudjes, buurtgenoten die boodschappen voor elkaar doen, het luide applaus afgelopen dinsdagavond voor de mensen in de zorg (en alle andere onmisbare functies), tot #eenboodschapvoordezorg (want hoe zuur is het dat als je de hele dag onafgebroken aan ‘de frontlinie’ hebt gestaan, je na werktijd een lege supermarkt treft) en het support-your-locals-initiatief om een boodschappenpakket te bestellen bij horecaleveranciers. Kinderen tekenen met stoepkrijt massaal hartjes op de stoep en anderen gaan met een vel met daarop een groot rood hart staan zwaaien voor het raam bij bejaardentehuizen. We moeten allemaal een beetje op elkaar letten, zoals Rutte in zijn speech ook zei. Nou, dat doen we geloof ik wel.

 

Nu las ik vanmorgen het bericht dat er een vliegtuig vanuit China was aangekomen met daarin 20.000 mondkapjes. Aangeboden door de drie Chinese partnermaatschappijen van KLM. In totaal stuurt China 90.000 mondkapjes en 50.000 handschoenen naar Nederland. Dat is toch fantastisch! En nu met z’n allen net zo goed binnenblijven als we deze eerste paar dagen hebben gedaan, zodat een groot deel van de mondkapjes niet gebruikt hoeft worden. Blijf voor elkaar zorgen. Sterkte en succes!

 

Door: Philippine Dankelman

Philippine is freelance journalist. Voor Franska.nl schrijft ze over alles wat haar bezig houdt. Ze woont in Haarlem met haar man en hun drie kids. Ze is het liefst op het strand, dol op versgebakken appeltaart en houdt van de kleur wit.

Afbeelding van Philippine Dankelman