Moeten kinderen dan werkelijk tegen alles in bescherming worden genomen?

 

Met opgetrokken wenkbrauwen las ik dat de kinderfilm Pietje Bell onder vuur lag. Er zou te veel geweld te zien zijn en dus moest de leeftijdsgrens voor de jonge kijkertjes omhoog. Daar vind ik wel wat van.

 

 

 

De kerstvakantie is bij uitstek de tijd dat er leuke familiefilms te zien zijn in de bioscoop en op televisie. Ik was ook altijd blij als er zo’n film op het programma stond toen mijn kinderen nog klein waren. Dan kon deze moeder haar bloedjes voor de buis parkeren en even met een boek op een stoel ploffen.

 

Eerlijk zeggen, dat heb je vast ook weleens gedaan. Pietje Bell, een geweldig leuke kinderfilm uit 2002, hadden we zelfs op video, zodat we hem keer op keer aan konden zetten. Mijn kinderen vonden het verhaal over dat Rotterdamse straatschoffie dat vol kattenkwaad zit en daarmee de buurman en zijn slome zoontje tot wanhoop drijft helemaal geweldig. Ik heb ze werkelijk nooit bang zien kijken als Pietje Bell een tik van z’n vader kreeg of als er door de boze onderwijzer een mep met een liniaal op zijn vingers werd gegeven. Maar opeens is het huis te klein en wordt er gesproken over geweld tegen kinderen en moet de leeftijdsclassificatie, die eerst voor alle leeftijden was, omhoog.

 

Eerlijk gezegd vind ik dat echt nogal overdreven. Vroeger, toen onze opa’s en oma’s nog op school zaten ging het er zo aan toe, nu niet meer. Leg ze dat dan uit. Maar om de tere kinderzieltjes te beschermen worden lastige of enge situaties zoveel mogelijk bij ze weggehouden. Speeltuintjes moeten nu rubberen tegels hebben, want je kind zou toch eens naar beneden kukelen. Van de moedermaffia mag je je kind alleen achterop de fiets vervoeren als ie een helm opheeft. En op kinderfeestjes winnen alle vriendjes een medaille, anders is het zielig. Geen prikkels, geen mislukkingen en geen uitdagingen.

 

Terwijl ze juist leren van moeilijke situaties of als je uitlegt dat dingen er nu anders aan toe gaan dan vroeger. En dat niet alles lukt is ook heel normaal, je wint niet altijd de eerste prijs voor je tekening. Die teleurstelling hoort er nu eenmaal ook bij. Af en toe denk ik dat het aan mij ligt en dat ik het met mijn kids helemaal verkeerd heb gedaan. Maar moeten kinderen dan werkelijk tegen alles in bescherming worden genomen?

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit