Ik moet naar Joske!

 

 

 

Jaar in jaar uit heb ik een tuin vol bloemetjes. Dankzij kweker Joske. Ik kan bij hem in z’n kas uren ronddolen en met een auto volgeladen thuiskomen. Vervolgens loop ik met dozen vol plantjes door de tuin en vraag ik me steeds weer af hoe ik dat allemaal in m’n hoofd had tijdens het uitkiezen. Maar goed, op een gegeven moment hebben ze toch allemaal een plekje.

 

Het bloeit maar door

 

Niet veel later geniet ik dus ineens van een bloeiende tuin. Alsof het nooit anders is geweest. Dat bloeien gaat maandenlang door. En dat voor best niet al te veel geld (sjongejonge wat een slecht Nederlands!) Ik kan iedereen een bezoek aan zijn plantenkas vol eenjarigen aanbevelen. Er staat een flink aantal favorieten van mij daar, waarvan de kattensnor (cleome) met dikke stip op nummer één staat.

 

Tot november gewoon

 

Die kattensnorren zijn zo leuk. Ze zien er níét uit, als je ze plant. Stekels hebben ze ook nog. En ze ruiken een beetje raar. Maar als ze eenmaal losgaan, dan weten ze tot november van geen ophouden.

 

Wel even een kleine waarschuwing. Ik vind ze verdacht veel lijken op hennep (wiet) en eigenlijk vind ik dat ze ook zo ruiken. (Als kind van de sixties weet je dat gewoon.) Dus voor de zekerheid plant ik ze op een plek die niet vanaf de straat in het zicht is. Je weet nooit welke halvegare denkt dat-ie zich eraan moet vergrijpen. En dat zou zonde zijn. Ook nog eens omdat het helemaal geen wiet is.

 

Laatst ben ik al bij Joskes (da’s echt Brabants) geweest en had ik de hele achterbank vol. Meer kon er toen helaas niet bij, want ik was net flink aan het inladen geweest. Maar ik MOET terug. Als de bliksem. Voor de kattensnor. Vergeten mee te nemen. M’n favoriet nota bene! Dus, mocht je er eerder zijn dan ik, laat er s.v.p. een paar staan. Dank vast!

 

O ja

Officieel heet het helemaal geen Joske daar, maar door baas Jos die we meteen leerden kennen toen we er de eerste keer binnenliepen, is dat bij ons thuis de gangbare aanduiding geworden. De officiële naam is Kwekerij Jos Verdaasdonk en de kas staat aan de Schuivenoordseweg 13, Terheijden. (ver buiten het dorp!) Ze hebben zelfs een website [http://www.kwekerijjosverdaasdonk.nl/home.html] zag ik. Zorg dat je een lege auto hebt. Kiezen is erg moeilijk.

 

 

Door Franska

Fotografie portret: Esmée Franken. Visagie: Charlotte van Gulik, Haar: Isabella Greuter