Miloe wordt gek van spaaracties

 

Ik heb mezelf een groot plezier gedaan: ik besluit niet meer mee te doen met spaaracties. Wat een opluchting!

 

 

Bij het afrekenen van een cappuccino op het station, werd de vraag me weer gesteld. Of ik al een spaarkaart had? Ik antwoordde ontkennend, waarop het meisje een verhandeling afstak over sparen voor gratis koffie en lekkernijen, en voor ik het wist duwde ze behalve de cappuccino, ook een stempelkaart in mijn handen. Ik propte ’m in mijn portemonnee waarin zich nog 32 stempel-, spaar- en kortingskaarten bevonden. Eenmaal in de trein ontdekte ik waar ik, naast een gratis cappuccino, allemaal voor spaarde: multifunctionele ovenschalen, een gratis brood, korting op dagjes uit, een zak koffiebonen, pannen, wijnglazen, uit eten, de sauna, bloemen, handdoeken, een stuk kaas. Ineens was ik het zat en kieperde ter plekke alle kaarten in de prullenbak. Ik wilde ze niet meer. En wel hierom:

 

1. Mijn tas is overgenomen door pasjes, zegels en spaarkaarten

 

2. Mijn portemonnee is overgenomen door pasjes, zegels en spaarkaarten

 

3. Mijn kasten zijn overgenomen door pasjes, zegels en spaarkaarten

 

4. Mijn huis is overgenomen door pasjes zegels en kaarten

 

5. Ik ga rare dingen doen van spaarkaarten. Bijvoorbeeld alles bij winkel B kopen omdat ik dan spaar voor een gratis tompouce. Ter waarde van 1 euro.

 

6. Dankzij spaarkaarten denk ik dat ik dingen nodig heb. Zoals een multifunctionele ovenschaal. Terwijl ik al 24 ovenschalen heb.

 

7. Voor ik voldoende multifunctionele ovenschaalzegels heb gespaard, heb ik voor 120 euro boodschappen gedaan. Dat is best een dure ovenschaal.

 

8. Voor ik een gratis kopje stationskoffie krijg, heb ik eerst dertig euro uitgegeven aan diezelfde koffie. Dat is best een duur kopje koffie.

 

9. Ik blijk ernstig gefrustreerd te raken als ik de betreffende spaarkaart niet bij me heb en winkelmeisjes me fijntjes vertellen hoeveel korting ik nu misloop.

 

10. Ik raak nog ernstiger gefrustreerd als ik een stempelkaart wel bij me heb maar-ie ineens niet geldt in de uitverkoop.

 

11. Gefrustreerd zijn is niet fijn.

 

12. Als het me is gelukt om alle dagjes-uit-zegels op de kaarten te plakken en ze bij de winkel in te wisselen, vergeet ik vervolgens om binnen de gestelde termijn ook daadwerkelijk een dagje uit te gaan.

 

13. Ik geef mijn emailadres aan Jan en alleman zodat ik member, vaste klant of lid word en korting krijg, waardoor mijn mailbox dagelijks ontploft van alle reclame

 

14. Niet meer meedoen met spaaracties is een goede oefening in assertiviteit. Het betekent heel vaak, heel duidelijk en heel hard NEE zeggen.

 

15. Als ik niet meer hoef te zoeken naar de spaarkaarten houd ik zeker een uur per week over. In die tijd kan ik lasagne maken in een van mijn 24 ovenschalen. Zelf tompoezen knutselen. Of een dagje uit gaan.

 

 

 

 

Door: Miloe van Beek

Freelance journalist Miloe van Beek is wars van mooie plaatjes, en altijd op zoek naar het echte verhaal. Ze is chronisch chaotisch, heeft geen enkel paar dezelfde sokken, maar wel twee luidruchtige kinderen, een ongehoorzame hond, twee katten en een man met een carrière.

Fotografie: Nikita Holst

Afbeelding van Miloe van Beek