Miljoenen roze mutsen

Miljoenen vrouwen én mannen liepen mee met de vrouwenmars, afgelopen zaterdag. Lisette ziet een hoopvolle beweging.

 

 

Zaterdagmiddag zat ik gezellig met mijn dochter en kleinkinderen in een pannenkoekenhuis, en at meer krokant gebakken appel- en rozijnenpannenkoek dan goed voor me was. Intussen stroomden wereldwijd miljoenen vrouwen en sympathiserende mannen de straten op om te protesteren tegen machtige mannen die seksistische taal uitslaan, vóór vrouwenrechten zoals het recht op abortus, vóór bescherming van immigrantengezinnen, vóór het milieu, en nog zo wat van die goede doelen.

 

In Amerika waren er demonstraties in meer dan zeshonderd steden, 75 andere landen deden mee, bij ons in Amsterdam en Den Haag. Op foto’s en filmpjes op internet zie je de demonstranten lopen, zingen, protestborden omhoog houden, lachen, schreeuwen en scanderen.

 

In Washington DC waren er meer mensen op de been dan de dag ervoor bij de inauguratie van de nieuwe president, ongemakken trotserend zoals lange rijen voor elke koffietent en veel te weinig toiletten. De meeste vrouwen hadden een roze muts op en het schijnt dat er natiebreed een tekort was ontstaan aan roze breiwol.

 

De onbetwiste ster van de hele mars was een meisje van zes, Sophie Cruz, die in twee talen speechte over liefde en hoop: ‘Vecht met liefde. En ik wil tegen de kinderen zeggen dat ze niet bang hoeven te zijn, want er zijn nog steeds zoveel mensen met liefde in hun hart.’ Hier zie je haar.
 

 
Charles Eisenstein, een van mijn grote helden, zei over de verkiezing dat hij er wel iets goeds in kon zien: ‘We hebben deze keer niet een wolf in schaapskleren gekozen, maar een wolf in wolfskleren’. Nu zie je wat het oplevert als de dingen duidelijk worden. Een enorme bevrijdingsbeweging van solidariteit, hoop en positiviteit.

 

Wat een spannende tijd is dit toch.

 
 

Lisette Thooft noemt zichzelf ‘lijf- en schrijfcoach’. Ze schrijft al jaren voor vrouwenbladen en spirituele tijdschriften en is auteur van 17 boeken over persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast is ze singer-songwriter, in opleiding tot rebalancer, moeder en grootmoeder.
www.lisettethooft.nl