‘Mijn dochter wordt op TikTok belachelijk gemaakt’

 

De dochter van Nicole is het slachtoffer van pesterijen op sociale media en durft nauwelijks meer naar school. Volgens haar moeder gebeurt er veel te weinig om het te stoppen….

 

 

 

‘Als ik mijn boodschappentas op het aanrecht leg zie ik de telefoon van Lynn, mijn dochter, aan de lader liggen. Normaal gesproken zou ik er nooit naar kijken maar sinds een paar weken let ik op. Na haar eindexamen is ze gestart op de havo in de stad hier in de buurt en zomaar uit het niets is het online pesten begonnen. 

 

 

 

 

Een anoniem account op TikTok plaatste opeens allemaal idiote roddels over Lynn die zich als een olievlek onder de andere leerlingen op school verspreidden. Dat Lynn schurft zou hebben en omdat dat heel besmettelijk is zou je dus bij haar uit de buurt moeten blijven. Lynn heeft al sinds ze klein is behoorlijk last van eczeem en dat is te zien op haar armen en soms in haar gezicht. Hier bij ons in het dorp werd ze daar nooit om gepest, dat hoort gewoon bij haar. Maar sinds ze na haar examen op de havo in de stad is begonnen is het opeens iets waar ze online mee gepest wordt. Door de stress die het bij haar oproept worden de plekken alleen maar groter waardoor ze nog meer het mikpunt is van allerlei onzin die ze over haar op TikTok plaatsen. Zo zou haar vriend ‘die schurft’ ook van haar hebben gekregen en zijn hele familie hebben besmet. Klinklare onzin want Lynn heeft niet eens een vriendje. 

 

 

 

 

Net zoals in die serie Gossip Girl, over die bekakte school in New York waar een anonieme blogger allerlei onzin verspreidde die helemaal niet waar was, plaatst dit anonieme account allerlei fake berichten over mijn dochter die echt verschrikkelijk zijn. Het roept zelfs andere leerlingen van de school op om meer ‘juice’ over Lynn te leveren zodat ze nog meer ‘gossip’ kunnen plaatsen. Toen de eerste berichtjes online kwamen, net nadat het nieuwe schooljaar was begonnen, dacht ik in eerste instantie dat het om een flauwe grap ging. Maar al vrij snel had iedereen door dat Lynn degene was die ze bedoelden met de bijnaam ‘Schurftschatje’.  Al jaren zoeken we in het medische circuit naar een manier om het eczeem in haar gezicht minder zichtbaar te maken, maar dat is nog steeds niet gelukt. En nu ze zoveel spanning voelt als ze naar school moet wordt het alleen maar erger. 

 

 

 

 

Natuurlijk zijn we meteen met de mentor gaan praten maar zij zegt dat ze ook niet weet wie er achter het account zit. Omdat het hier gaat om roddelen is dat geen strafbaar feit zoals vernieling of discriminatie en zegt ze dat ze er weinig aan kan doen. Natuurlijk nam ik daar geen genoegen mee, maar ook toen ik eindelijk een gesprek met de schoolleiding had zeiden ze dat ze me niet echt konden helpen. Ze zouden met de leerlingen in gesprek gaan om uit te leggen dat dit cyberpesten echt niet kan. 

 

 

 

 

Maar wat heeft mijn dochter daaraan? Ze durft nauwelijks meer naar school en als ze van klaslokaal moet wisselen heeft ze het gevoel dat iedereen in de gangen haar aankijkt. Tijdens de pauze verstopt ze zich in de wc van de kleedkamer bij de gymzaal zodat ze het gevoel heeft dat ze even van de priemende ogen af is. Maar het zal niet lang meer duren voordat de pestkoppen haar ook daar hebben gevonden en dan is ze ook daar niet meer veilig. 

 

 

 

 

Gelukkig is het de komende week herfstvakantie en hoeft ze niet naar school. We hebben in Duitsland een vakantiehuisje gehuurd zodat we er echt even helemaal uit zijn en de kans klein is dat ze iemand tegenkomt die ze kent. Maar echt vakantie is het natuurlijk niet want het voelt meer als een vlucht. Mijn man en ik hebben al afgesproken dat we haar voortaan thuishouden als het pesten na de vakantie niet stopt. Dat we dan in gesprek moeten met de leerplichtambtenaar is dan maar zo. Misschien dat die een oplossing heeft voor dit verschrikkelijke gedrag van die jongeren op haar school. Want dat de school iets kan of wil doen om het pesten te stoppen, daar heb ik inmiddels helemaal geen vertrouwen meer in.’

 

Door: Redactie Franska.nl

Afbeelding van Redactie Franska.nl