‘Mijn buurvrouw ligt naakt in haar tuin te zonnen’

tranentrekker

 

Cheryl heeft leuk contact met Esther, haar nieuwe buurvrouw. Maar de nieuwe vriendschap loopt een flinke deuk op als blijkt dat Esther geen rekening met haar wil houden.

 

 

 

‘Sinds begin van dit jaar woon ik samen met mijn zoon van twaalf in een huis aan de rand van het dorp. Met mijn nieuwe huis heb ik veel geluk gehad. Er is genoeg ruimte voor Sep en mij en er is een heerlijk tuintje op het zuiden, waar ik graag aan de tafel zit met een boek en Sep zijn huiswerk kan maken. Naast mij op de hoek woont Esther, een oude hippie zoals ik haar weleens noem. Ze is in de zestig en een beetje excentriek.

 

Ze vertelde me dat ze jaren op Ibiza woonde in een soort leefgemeenschap waar ze in alle vrijheid kon doen wat ze wilde. Werken aan haar kunst, mediteren en yogalessen geven. Een vaste partner had ze nooit, want een vrije geest laat zich niet binden, zegt ze altijd. Ik vond het wel leuk dat deze paradijsvogel mijn buurvrouw was geworden. Maar sinds een paar weken is er van dit leuke burencontact niets meer over en zegt ze me zelfs geen gedag meer. En dat heeft allemaal te maken met het mooie weer en dat ze in de tuin ligt te zonnen. Naakt wel te verstaan.

 

Het viel me al op dat Sep niet naar buiten wilde ging toen het zo warm was. Binnen was het heel benauwd en hij zat maar een beetje te staren boven zijn huiswerk. Dus toen ik hem naar de tuin stuurde vroeg hij zenuwachtig of ik haar al had gezien. Niet-begrijpend keek ik hem aan. Of ik wie had gezien, vroeg ik. Met rode wangen zei Sep dat de buurvrouw daar in haar blootje lag te zonnen en dat hij dat had gezien door de struiken die onze tuinen van elkaar scheiden. Verbaasd liep ik naar buiten en daar lag Esther inderdaad helemaal naakt en wijdbeens op een kleedje. Niet alleen te zien voor haar buren, maar ook voor iedereen die over het fietspad achter ons huis reed. Geen wonder dat Sep zich rot geneerde en niet in de tuin wilde gaan zitten.

 

Meteen ben ik naar haar voordeur gelopen, maar het duurde even voor ze op de bel reageerde. Een beetje zenuwachtig vroeg ik of ze lekker van de zon aan het genieten was, maar of ze misschien wel iets aan wilde trekken omdat ik het voor mijn zoon toch wel iets te ver vond gaan dat hij haar volledig naakt kon zien liggen.

 

Wat ik totaal niet verwachtte gebeurde, ze reageerde als door een wesp gestoken. Hoezo wat aantrekken, ze lag toch zeker in haar eigen tuin. Waar bemoeide ik me mee? Ze had nooit gedacht dat ik zo kleinburgerlijk was, beet ze me toe, het was juist goed dat jonge mensen leerden om niet zo krampachtig te doen over naakt. Stomverbaasd hoorde ik haar aan. Het is een jongetje van twaalf, een kind nog, daar kun je toch wel rekening mee houden, zei ik inmiddels behoorlijk boos. Maar ze wilde al niet meer naar me luisteren en gooide zo de deur voor mijn neus dicht. En ook toen ik er een dag later nog een keer met haar over wilde praten, deed ze niet open toen ze me voor de deur zag staan. Sindsdien ontwijken we elkaar.

 

De afgelopen weken is er niets veranderd en ligt Esther op zonnige dagen nog steeds in haar blootje op een kleedje in haar tuin. Buiten het feit dat ik volledig in mijn recht sta om haar te vragen om dat niet te doen om mijn zoon te beschermen, vind ik het echt bespottelijk dat het haar niet uitmaakt dat iedereen haar in de tuin kan zien liggen. Dat ze me bekompen vindt doet me niet zoveel, maar dat ze geen rekening wil houden met een jongetje van twaalf vind ik echt te gek voor woorden.’