‘Mijn beste vriendin vindt me blijkbaar niet meer de moeite waard’

 

Als Jojanneke voor haar verjaardag een cadeau krijgt van haar beste vriendin is ze daar blij mee, tot er een nare verrassing in blijkt te zitten.

 

 

 

‘Het was een prachtige dag toen ik laatst mijn vijftigste verjaardag vierde. Ik had een high tea geregeld met tien leuke vrouwen. M’n zus was er, een paar vriendinnen en een collega met wie ik fijn samenwerk. M’n zus had samen met m’n vriendinnen een geweldig lied voor me gemaakt en ik heb zelden zo gelachen. Ze had ook aan mijn gasten gevraagd of ze hun lievelingsboek aan mij cadeau wilden doen en om daarin te schrijven waarom ze het boek zo mooi vonden. Dat was zo lief omdat iedereen echt haar best erop had gedaan. Van mijn beste vriendin Famke kreeg ik een tegoedbon van een online bloemist die altijd de prachtigste boeketten verstuurt. Iets wat je echt niet voor jezelf koopt, zei ze stralend toen ze me het pakje in m’n handen drukte.

 

 

De dag na mijn verjaardag zat ik lekker na te genieten met een kop koffie. Ik keek nog eens naar de appjes en de foto’s die iedereen me de avond ervoor nog gestuurd had. Het deed me zo goed om te zien hoe iedereen speciaal voor mij naar m’n verjaardag was gekomen. Ik heb een paar lastige jaren achter de rug. Na mijn scheiding kreeg ik een burn-out en was ik niet bepaald blij met mezelf. Een stemmetje diep in mij zorgde voor een heel negatief zelfbeeld, waar ik pas na lange gesprekken met een coach weer vanaf kwam. Dus deze fijne verjaardag was wel een overwinning op mezelf, dat ik dus heus wel de moeite waard was.

 

 

Voor mij op tafel lagen allerlei mooie boeken met lieve berichtjes erin geschreven, heel fijn om te lezen. Toen viel mijn oog op het doosje met de cadeaubon van de bloemist. Er zat een boekje in met plaatjes van de verschillende boeketten waar je uit kon kiezen en een kaartje met een code die je moest gebruiken als je via internet je bestelling ging plaatsen. Toen ik nog eens in het doosje keek zag ik onderin nog een klein kaartje zitten. Toen ik het pakte en omdraaide las ik: “Dankjewel dat je er vandaag bij was op de teambuilding dag” en daaronder stond het logo van het bedrijf waar Famke werkt.

 

 

Ze had me voor mijn vijftigste verjaardag dus een cadeaubon gegeven die ze eerder zelf van haar baas had gekregen. Wat een afknapper. Dit was helemaal geen lief gebaar van haar, maar een goedkope manier om indruk op me te maken. In eerste instantie wilde ik me niet laten kennen, maar hoe meer ik erover nadacht hoe groter mijn teleurstelling. Iedereen had zijn best gedaan om een persoonlijk cadeautje te geven en zij maakte zich ervan af met iets dat ze zelf al eerder van iemand anders had gekregen. En wat ik nog veel erger vond: blijkbaar had ze niet eens de moeite genomen om het te verbergen. Of ze was zo stom geweest dat ze niet eens goed had gekeken wat voor tekst er op de bon gedrukt stond. En me dan ook nog laten geloven dat ze iets heel bijzonders voor me had. Diep van binnen voelde het opeens weer zoals toen ik met mijn burn-out en de gordijnen dicht huilend op de bank zat. Mijn beste vriendin vond me blijkbaar ook niet meer de moeite waard.

 

 

Inmiddels is er een week voorbij en nog steeds knaagt dat gevoel aan me. Ik heb Famke nog niet durven vragen hoe het nu zit met die bon. Blijkbaar ben ik bang voor haar reactie en moet ik me eigenlijk afvragen wat deze vriendschap tussen ons dan voorstelt, maar dat durf ik ook niet omdat ik het antwoord nu eigenlijk al weet.’

 

 

 

Door: Redactie Franska.nl

Afbeelding van Redactie Franska.nl