Waarom je juist over angst moet praten

 

Het was in de Appie op de Nieuwezijds Voorburgwal. Ik dook nog even snel naar binnen na een drankje op het terras en ineens kwam de supermarkt op me af.

 

 

 

Mijn hart roffelde bijna dóór mijn borstkas heen. Ik kreeg het eerst warm en toen werd mijn hoofd ijzig koud. Het enige wat ik wilde was wég, naar buiten en meteen naar huis. Ik weet zelfs niet eens meer hoe ik daar gekomen ben. Ik had een paniekaanval.

 

Goddank was het mijn eerste en meteen laatste, want ik voel ‘m nog als ik terugdenk aan die middag. Een paniekaanval is geen oorzaak, maar een gevolg. Een gevolg van angsten waar je niets mee kan, terwijl het juíst goed is om over te praten volgens ervaringsdeskundigen Maggie Sarachek en Abbe Greenberg. Ze schreven het boek Survival voor stresskippen, omdat er veel meer mensen bang en angstig zijn dan iedereen denkt.

 

Ik was vroeger als de dood in het donker, dus sliep ik met mijn roze schemerlampje aan. Als ik alleen thuis was nodigde ik jan en alleman uit om te komen logeren, want hell no dat ik in m’n eentje durfde te slapen. Maar hoe ouder ik werd, hoe milder m’n angsten. Al kan ik me soms inééns dat kleine meisje voelen, die ’s nachts niet in het donker naar de wc durft. Daarom probeer ik voor elke angst of paniekaanval begrip op te brengen, ook als ik me er geen voorstelling van kan maken.  

Wist je dat een op de vijf mensen te maken krijgtmet een angststoornis ergens in zijn of haar leven? Het lullige is dat bijna niemand erover praat, ook weer uit angst om niet begrepen te worden. Wat ik snap, want ik voel me ook verre van stoer als ik (35 jaar, ja) beken dat ik soms nog bang in het donker ben. Het is óók nog eens zo dat vrouwen twee keer zoveel kans lopen om een angststoornis te ontwikkelen. Sarachek en Greenberg zien een red flag in de toename van stress. Als je dit ervaart, dan moet je oppassen. Maar ze geven ook Eerste Hulp Bij Een Paniekaanval.

 

  1. Geloof niet alles wat je denkt, want vaak nemen je gedachten een loopje met je. Kijk naar de situatie en stel jezelf hier praktische vragen over.
  2. Vertraag je ademhaling. Een paar keer via je neus in en langer via de mond uit helpt. Bij vijf keer rustig in- en uitademen verlaagt je hartslag al en krijgt je lichaam een signaal dat alles in orde is.
  3. Maak je eigen doordraaikit, dat is een klein pakketje met dingen waar jij rustig van wordt.
  4. Doe wat eng is, want je blootstellen aan een situatie maakt het minder eng.
  5. Pas op voor de angstcyclus, want voor je het weet durf je nergens meer heen dus ga zo min mogelijk situaties uit de weg.

 

En nu we het toch over angstig zijn hebben geef ik je meteen een podcasttip. In Komt een meid bij de Psych deelt Eva Breda haar therapiesessies over angsten. Eén van de beste podcasts van het jaar als je het mij vraagt. Nú al.

 

 

Bron: AD.nl

 

 

 

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans