Middel­vinger omhoog of zen in het verkeer ?

 

Zo langzaam maar zeker komt Nederland van het slot en dat betekent dat we ook weer vaker naar kantoor of elders gaan.

 

Weer in de file, weer ergernis van die agressieve medeweggebruikers. Blijven we de kalmte van thuiszitten bewaren of gaat de middelvinger weer omhoog?

 

Na 8 weken ben ik – Falder Sjaak – voor het eerst weer in de auto gestapt om te kijken of mijn bureau er nog staat en of de collega’s nog leven. Ik ben normaliter ongeveer 1 uur onderweg. Voldoende tijd dus om mij kapot te ergeren. Na drie bochten had ik al een bloeddruk van 300 en een slingerende fietser naar de hel verwenst.

 

EN DAN DIE 100 KM PER UUR! IK VOELDE ME ALS EEN SLAK MET CORONA, ALS KUIFJE DIE IN DRIJFZAND IS GESTAPT, ALS EEN ADELAAR ZONDER VLEUGELS.

 

Vreemd toch dat als ik in een auto stap, ik binnen de kortste keren een totaal ander persoon wordt.

 

Het toeval (hoewel) wilde dat – eenmaal op kantoor – op mijn bureau een boekje lag met de veelzeggende titel Mindful onderweg, minder stress en meer empathie in het verkeer van schrijver en arts David Dewulf. Bij het woord mindfulness gaan bij mij normaal gesproken alle haren recht overeind staan, maar al bladerend en lezend werd mijn aandacht toch getrokken door sommige waarnemingen. De belangrijkste is dat we in principe allemaal nog dino’s zijn met een oud brein dat steeds roept dat we anderen moeten negeren. Alles draait om jou! Uit de weg!

 

Zodra ik in de auto stap als dino zie ik ook uitsluitend andere dinosaurussen waarmee ik de strijd moet aangaan. Kortom, dat wordt stressen, schelden, afsnijden, 130 rijden en middelvinger in de aanslag.

Deze dame – nou ja dame – is niet bepaald Zen…

 

 

Dewulf geeft in het boekje een hele reeks tips, oefeningen, gedachten en hersenspinsels om je dinopak uit te trekken en je te concentreren op de oorzaken van stress, slechte ademhaling en de zinloze discussie over tijd. Zijn advies: leer goed ademhalen, kies voor de houding: ik heb de tijd, vertrek op tijd, blijf altijd rustig rijden, neem ademruimtes.

 

LACH BIJ EEN ROOD STOPLICHT. HIJ ZEGT: ‘HEB JE OOIT GEZIEN DAT EEN ROOD STOPLICHT SNELLER GROEN WORDT ALS JIJ JE ERGERT? NEE.’

 

Ik moet zeggen dat er genoeg zinvolle adviezen in het boekje staan. Ik noem er een paar. Geniet van stilte (dus zet de autoradio eens uit), blijf Zen, laat je niet door de ander uit je tent lokken, neem een positieve houding aan, kies voor empathie, schenk je vriendelijkheid, mantra om jezelf en de ander het beste te wensen.

 

Pfff, dat is voor mij een behoorlijke persoonlijke challenge. Ik ben eigenlijk altijd een soort Max Verstappen die met moordsnelheid zo snel mogelijk van A naar B scheurt. Komt volgens mij niet door het dinobrein, maar door mijn verachting voor regels en snelheidsbeperking (100km p/u, wie verzint dit?). Maar OK, ik ga het boekje naleven. Althans, ik ga een poging doen.

 

Want automobilisten die mij afsnijden, 80 rijden op de snelweg, fietsers die zich voor mijn auto werpen als christenen voor de leeuwen in de Romeinse arena, hoeven niet op mijn mindfulness te rekenen. Dan zal helaas Dino weer heersen…

 

 

Het boekje Mindful onderweg is van de hand van David Dewulf en verscheen bij drukkerij Lannoo

 

 

Foto’s: 123RF

 

 

Door: Redactie Falder