Mevrouw zit er niet mee dat ze ongesteld is

 

Waarom zouden we in vredesnaam te koop lopen met het feit dat we menstrueren? Wieke zou het echt niet weten. Sterker nog: ze krijgt er vreselijke visioenen van.

 

Zit ik te zappen bij de televisie, val ik ineens in de smetteloos witte legging van een yoga-ende mevrouw. Ze staat wijdbeens op haar hoofd. En wat zie je luid en duidelijk tussen haar benen? Een rode bloedvlek. Want mevrouw zit er namelijk niet mee dat ze ongesteld is. Dat durft ze gewoon te laten zien aan ons, schijterds, die dat voor geen goud zouden doen. Ik niet tenminste. Nu speelt het niet meer, want ik ben er allang af, maar vroeger? Daar moest je toch niet aan denken?

 

Het was toen toch al zo’n toestand. Een gordeltje, met haakjes en een plastic broek onder je onderbroek, zodat je krakend door de schoolgangen liep. En dan vroegen we aan elkaar: ‘Zie je iets?’ Later kwamen de tampons. Wat een bevrijding.

 

Goed. Die dame blijft gymnastische toeren uithalen, met het volle zicht op die bloedvlek in haar hagelwitte legging. Ik zou een rode aandoen. Of nee, toch ook weer niet, met dikke knieën moet je dat niet willen, een legging. Wie dit uitzendt? RTL Boulevard natuurlijk. Nu ik nog even in Nederland ben, mag ik daar graag ter verstrooiing naar kijken. Daar hebben ze een seksuologe neergezet. Zij vertelt hoe mooi menstrueren is, dat dit gaat over de vruchtbaarheid van de vrouw en dat mag je best laten zien. Waarom moeten we dat in vredesnaam willen? Ik vind een loopse hond al lastig. Hele keukenrollen gaan eraan in Zambia, want daar heb je niet van die opvangtuigjes zoals in Nederland.

 

Ik krijg ineens een vreselijk visioen: hoe vrouwen massaal een witte legging aandoen en uitgebreid bovenop een biljarttafel met een rode vlek gaan pronken in het café. Veel verder dan ‘een menstruatie is zo ontzettend mooi’, komt de seksuologe niet. Nu is RTL niet echt van het uitdiepen, dus het verbaast me niet, maar ik verwonder me grenzeloos over het feit dat iemand ook maar een seconde denkt dat dit mooi is om naar te kijken en dat we het – bovenal – heel normaal moeten gaan vinden. Dat dit ook beter zou zijn om mannen om te turnen, want eerlijk is eerlijk, zegt de seksuologe, menstruatie is toch nog steeds een taboe. RTL voert prompt een paar mannen op die hun afgrijzen over menstrueren uitspreken. Alsof een zaadlozing zo spannend is. Al zou je daar in een witte legging dan weer niets van zien.

 

Ik vind het exhibitionistisch. Mogen we dit soort dingen álsjeblieft voor onszelf houden?

 

 

Wieke Biesheuvel is columnist bij Libelle, schrijft boeken, woont in Zambia en helpt de plaatselijke bevolking met medewerking van haar vriendinnen hier aan waterputten.