Met nog 18 dagen te gaan tot de kerst

 

Werden de kerstslingers alvast opgehangen – of juist heel snel weggehaald

 

Die Melania weet van wanten en houdt van uitpakken, dat kun je haar nageven. In juli schijnt ze er al druk mee aan de gang gegaan te zijn, maar nu is ze is klaar voor. En hoe! Even voor de leuk wat getallen en gekkigheden.

 

  • De officiële kerstboom van het Witte Huis is vijf meter hoog en werd versierd met ontelbare handgemaakte bloemetjes van papier.
  • Maar één boom is geen boom dus werden het er achtenvijftig. Uiteraard alle achtenvijftig met hun eigen look.
  • Zo kreeg de Gold Star Family Tree in de oostelijke vleugel – hoe toepasselijk – een laagje gouden sterren, grote rode strikken en patriottische linten.

 

Zei ze nou patriottische linten?

 

De First Lady wil deze kerstperiode iedereen die haar land mee vorm heeft gegeven en ‘die het de plaats maakte die we trots ons thuis noemen’ eren. Zegt ze in een persbericht. ‘De spirit van Amerika schijnt nu helemaal door in het Witte Huis.’ Uitgebeeld middels karrevrachten patriottische linten boven een laagje gouden sterren dus. 

 

Net toen ik me zat af te vragen wat ik daar nou weer eens van moet denken – van wat dat allemaal wel niet gekost moet hebben en of dat nou allemaal wel zo nodig is en ook hoe diep en dubbel de bodem van dat patriottische thema is, kwam er een bericht dat Melania deed krimpen tot formaat kerstkabouter.

 

Amazon kwam afgelopen week met kerstversieringen waarop foto’s van Auschwitz prijkten. Kerstballen met de toegangspoort van het kamp, met hekken met prikkeldraad of met de wachttoren. Ook in het assortiment: een flesopener en muismat met hetzelfde verontrustende thema. Bij Bol popten opeens woondecoraties met afbeeldingen van het vernietigingskamp op. Schilderijtjes voor boven de bank bijvoorbeeld.

 

 

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

“The Spirit of America” #ChristmasWhiteHouse2019

Een bericht gedeeld door First Lady Melania Trump (@flotus) op

 

Deze hele zooi werd aangeboden via externe partijen, zo luidden de verklaringen. En is nu niet meer te koop want met windkracht tien uit het assortiment verwijderd.

 

Terug naar Melania vond ik haar Grote Foyer die baadt in het goud met daarover een laagje valse sneeuw, opeens van een ongekende puurheid. En dat er in totaal zo’n slordige vijftienduizend strikken en meer dan 2.500 lichtsnoeren in haar Witte Huis hangen? Maakte ook geen indruk meer.

 

Melania houdt nu eenmaal van uitpakken. Laat maar gaan toch?

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans