Met nog 11 dagen te gaan tot kerst

 

Moet ik even iets met je bespreken dat niet zo leuk is.

 

Nog elf dagen te gaan tot de mooiste tijd van het jaar. Elf dagen tot pakjes onder de boom en een lange tafel bomvol eten met iedereen die je lief is in zijn mooiste kleren eromheen. Ik moet je even uit die droom helpen helaas. Bij heel veel gezinnen, gewoon in Nederland, is er dus absoluut geen geld voor een boom, laat staan voor pakjes. Want in bijna iedere klas, zo bleek van de week, zitten twee kinderen die in armoede leven. Geen armoede in de zin van geen geld voor dure merksneakers, maar armoede als in naar school gestuurd worden met een leeg broodtrommeltje en nooit meekunnen op schoolreisje. 

 

Niet leuk, en te schrijnend om van weg te kijken. Bovendien doet Den Haag dat al. Daar maakt men zich voornamelijk druk om koopkrachtplaatjes en wordt het probleem van de ‘langdurig ontwrichte gezinnen’ lekker makkelijk aan de gemeenten gedelegeerd. En omdat het daar vaak ontbreekt aan de kennis om structurele armoede aan te pakken is de cirkel weer rond en gebeurt er niets. Of alla, bijna niets.

 

In de gemeente Oss is een potje vrijgemaakt om ontbijt te regelen voor kinderen die dat niet krijgen, en nog een ander potje voor culturele activiteiten. Sommige basisscholen hamsteren brood voor in de vriezer. Of schrijven fondsen aan die kinderen aan een laptop, sportles of fiets kunnen helpen. En boeren hebben karrevrachten vol met uien, aardappelen, wortels en worsten gedoneerd aan de voedselbank in Hoogeveen zodat vijfhonderd gezinnen zich alvast kunnen verheugen op een vers potje hutspot met kerst.

 

Ombudsmannen en het Leger des Heils sloegen dit jaar alarm omdat het aantal daklozen schrikbarend is gestegen. Met onder die daklozen steeds meer jongeren en gezinnen. Wat heeft een kind te melden in een kringgesprek op school als het ’t weekend met pappa en mamma in de opvang heeft gebivakkeerd, of onder een brug? Veel leerkrachten hebben de kringgesprekken inmiddels geschrapt omdat het hier en daar wat al te pijnlijk werd. 

 

We hebben het dus echt over Nederland. Het veertiende rijkste land van de wereld met desondanks twee kinderen per klas die niet genoeg te eten hebben. Die moeten dealen met ruziënde ouders (armoede op dit niveau geeft nu eenmaal bakken met stress), die slechte cijfers halen, weinig vriendjes hebben, vol schaamte zitten en geen zelfvertrouwen hebben.

 

We hebben nog elf dagen te gaan. Elf dagen om de kerst net iets minder beroerd te maken voor wie niets of veel te weinig heeft.

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans