Wie is Boris Johnson eigenlijk? 

 

Historicus, schrijver, journalist, burgemeester van Londen, minister van buitenlandse zaken. En sinds zijn overwinning bij de Britse verkiezingen van gisteren gaat hij de geschiedenis in als de premier van Groot- Brittannië die de definitieve Brexit op zijn geweten heeft. 

 

Je kunt niet om de man heen. Boris Johnson is een geval apart. Over zijn politieke carrière is veel bekend, maar wie is die man eigenlijk? 

 

7 Feitjes 

 

1. Boris komt uit een kleurrijke familie. Hij is de achterkleinzoon van een Turkse journalist die het ook schopte tot minister van Binnenlandse Zaken. De appel valt dus niet ver van de boom. Verder zijn er ook Duitse prinsen, Britse parlementsleden, kunstenaars en voorvechters van vrouwenrechten onder zijn voorouders te vinden.

 

2. Omdat hij in New York uit Britse ouders werd geboren had Boris jarenlang twee nationaliteiten. Uiteindelijk deed hij in 2016 afstand van zijn Amerikaanse paspoort. 

 

3. De kleine Boris zat altijd op prestigieuze privéscholen. In zijn studententijd op Eton was hij lid van een berucht dinergenootschap. De heren hadden de gewoonte om de volledige inventaris van het restaurant waar ze aten compleet in puin te slaan. Bij het verlaten van het pand kreeg de eigenaar een cashbedrag in handen om de boel weer op te laten knappen. 

 

4. Jarenlang was hij voor The Daily Telegraph EU-correspondent in Brussel. Boris was berucht om zijn overdrijvingen en verzon de gekste dingen. Zoals over een Europese taakgroep die was opgericht om erop toe te zien dat de bananen krom genoeg waren. Of een Europees verbod op kromme komkommers. 

 

5. Boris heeft vier kinderen. En uit zijn onstuimige liefdesleven is in ieder geval één buitenechtelijk kind voortgekomen. Hij is in afwachting van zijn tweede echtscheiding, maar woont op Downingstreet inmiddels samen met een vrouw die bijna vijfentwintig jaar jonger is. 

 

6. Samen met zijn vriendin heeft hij een asielhond, een Jack Russel met de naam Dilyn. Iedere ochtend staat hij om zes uur op en gaat dan in zijn onderbroek samen met de hond een flinke wandeling maken in de enorme tuin achter zijn ambtswoning. 

 

 

7. Boris is nogal een flapuit en staat bekend om zijn beledigende uitspraken. Verschillende wereldleiders heeft hij voor de meest idiote dingen uitgemaakt. Zo noemde hij Hillary Clinton ooit een ‘sadistische verpleegster uit een psychiatrisch ziekenhuis’. Tijdens zijn campagne om burgemeester van Londen te worden zei hij dat mannen die op de Conservatieve Partij stemmen ‘een vrouw met grotere borsten zullen krijgen en dat de kans op het rijden in een BMW M3 aanzienlijk zal toenemen’. 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit