Met de nachttrein van Amsterdam naar Barcelona

 

Volgens mij ben ik lang niet de enige die treinreizen zóveel relaxter vindt dan met het vliegtuig. 

 

 

 

Tuurlijk, het duurt een stuk langer — maar zeker in Europa valt dat nog best wel mee. Als je het op tijd op Schiphol zijn tenminste meetelt (en dat is nu al helemaal een lange tijd natuurlijk), en het wachten op je ruimbagage op bestemming. Treinreizen is veel ontspannender: je hoeft je geen zorgen te maken over hoeveel kilo’s je meeneemt, en je gaat zitten en that’s it. Dan hoef je pas weer bij bestemming uit te stappen. Als je zonder overstap hebt dan, wat bij mij wel een vereiste is: ik háát overstappen.

 

Vanaf eind volgend jaar gaat dit naar Barcelona in ieder geval kunnen, en dat vind ik heel leuk nieuws. Bedrijf European Sleeper verwacht dan de eerste nachttreinen te laten rijden, en die zal dan — naar verwachting — drie keer per week vertrekken. Hoe leuk: je stapt ’s avonds op in Amsterdam, en wordt de volgende ochtend wakker in Barcelona. In Nederland maakt de trein dan nog een aantal stops, maar daarna gaat-ie in één keer door naar de Spaanse stad. Love it.

 

Barcelona zal trouwens niet de enige bestemming worden van European Sleepers, dat in 2021 is opgericht: ook Praag staat op de planning. Hiervan zal het startpunt Brussel zijn, en gaat dan via Amsterdam en Berlijn door naar de Tsjechische hoofdstad.

 

Enne, ga je op wintersport? Goed nieuws, want European Sleepers heeft een samenwerking met Sunweb om zoveel mogelijk wintersporters met de trein richting de Franse Alpen te vervoeren. Helemaal handig, want zo’n bestemming als Val Thorens is best lastig te bereiken met het vliegtuig. En natuurlijk nog beter voor het milieu ook.

 

Het enige waar ik bang voor ben, zijn de prijzen. Er wordt volle bak gepromoot dat treinreizen zoveel beter is dan vliegen — en dat is natuurlijk ook zo — maar waarom is het dan minstens zo duur, of vaak nog duurder?! Doe eens wat aan die prijzen, en dan worden we massaal treingangers.

 

Bron: Parool

 

 

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer