Met dank aan sprookjes…

 

… heb je alvast een etiket op je voorhoofd als je verliefd wordt op een man met kinderen.

 

 

 

 

En wat nog erger is… stiekem heb je dat stempel zelf ook een beetje in je achterhoofd. Bij voorbaat al. Ook al plakken ze er andere etiketten overheen, zoals bijvoorbeeld ‘tweede moeder’ of ‘bonusmoeder’,  het blijft je achtervolgen, al is het maar op de achtergrond. 

 

Stiefmoeder 

Jasperina Roozendaal, die zelf stiefmoeder werd, schreef er een prachtig boek over. Ontroerend, herkenbaar, troostend, leerzaam en ook nog grappig. Het boek is voor iedereen die er dichtbij of op afstand mee te maken heeft of heeft gehad. Gewoon even kopen en jezelf, je stiefmoeder, of je stiefmoeder-vriendin cadeau doen. Kan natuurlijk op Moederdag. Of nu meteen maar. ‘Tot over je oren – een vrolijke kijk op stiefmoederen’ heet het. (Uitgeverij Pressburg  €20).

 

Schrijfster Jasperina in het AD: ‘De reacties van anderen maakten duidelijk dat ik mijn ‘functieomschrijving’ niet mee had. Het woord ‘stiefmoeder’ bracht een stigma met zich mee, waardoor ik bij voorbaat 1-0 achter leek te staan. Niet alleen de buitenwereld had een setje vooroordelen, ook voor mij voelde het woord als een tweedehands jas’.

 

En in het Parool: ‘Bij een tienminutengesprek met de leerkracht van een van de meiden keek de mentor eerst naar de moeder, toen naar de vader, en toen naar mij. Die man kreeg echt kortsluiting. ‘Ik heb geen ruimte voor jou op mijn formulier’, zei hij. We maken er nu thuis grappen over: ‘Ik vind je wel lief, maar je past gewoon niet op mijn formulier.’’

 

Je leest het boek in een adem uit, pinkt af en toe een traantje weg, pikt hier en daar een goeie tip mee en komt er sowieso als een wijzer mens uit. Tenminste, zo werkte het bij mij. En bij alle andere lezers die ik erover gehoord heb. Dus: aanrader van de week. Zelfs als je niet of nauwelijks met stiefmoeders te maken hebt gehad, zoals ik.

 

En natuurlijk mag ik weer mensen gelukkig maken met zo’n boek. Al zou ik er niet op wachten als ik jou was. Maar als je heel veel geduld hebt… even reageren onder dit artikel op Facebook. Misschien ben je een van de twee gelukkigen die er eentje wint. De winnaars maak ik volgende week maandag op Facebook bekend.

 

Ik wens je een mooie bevrijdingsweek. Jammer (en ook zo onterecht) dat we het niet elk jaar vieren.

 

 

Liefs van Franska 

 

 

 

Door: Franska

Afbeelding van Franska