Meet the latest first lady and the first second gentleman of the United States of America!

 

Terwijl zij onafhankelijk van haar man wil zijn, wil hij zijn vrouw juist steunen.

 

 

Over hem:

 

Te beginnen met Douglas Emhoff kunnen we zeggen dat hij zijn rol als eerste ‘tweede gentleman’ met overgave speelt. Ze kennen elkaar nog niet eens zó lang, Kamala en hij. Pas in 2013 werden ze aan elkaar voorgesteld en zeker voor Doug – hij was toen partner bij een groot advocatenkantoor in Los Angeles – was het liefde op het eerste gezicht. En die liefde is er nog steeds.

 

De afgelopen jaren stonden ook voor hem in het teken van Kamala Harris’ politieke ambities. Amerikanen staan er niet voor niets om bekend team players te zijn en dat betekent dat de kandidatuur van de één automatisch inhoudt dat de ander ook campagne voert. Op Douglas kon Kamala in ieder geval rekenen. Hij twitterde er als trotse echtgenoot al een tijdje op los, maar toen hij op 3 december 2019 een foto op Twitter plaatste, ging Amerika van hem houden. Het was op die dag dat Harris haar aanhang moest vertellen dat ze geen geld meer had om campagne te voeren als presidentskandidaat. Op de foto, zwartwit, zat ze uitgeteld en verslagen op zijn schoot in de hoek van het campagnekantoor. Zijn bijschrift: ‘Ik ben er voor je, zoals altijd’.

 

Toen duidelijk werd dat Kamala vicepresident zou worden, paste hij zijn leven razendsnel aan. Zijn baan bij het Californische advocatenkantoor zei hij op en vervolgens solliciteerde hij als docent bij de universiteit van Georgetown in Washington waar hij volgend semester aan de slag gaat. Intussen geniet hij van zijn rol naast zijn vrouw. Eerder deze week maakte hij onder de naam ‘second gentleman’ een nieuw account aan op Twitter. Daar schrijft hij ook dat hij vervuld is van trots. In de eerste plaats als vader, dan als echtgenoot. Dat hij daarnaast ook advocaat is, staat er niet eens meer bij.

 

Achter elke succesvolle vrouw staat een sterke man was het toch?

 

Over haar:

 

Joe’s wederhelft dr. Jill staat een tikje anders in de wedstrijd. Zij wil namelijk vooral haar zelfstandigheid benadrukken omdat het voor haar belangrijk is om te laten zien dat ze méér is dan alleen first lady. Ze stelt zichzelf allereerst voor als dr. Biden, lerares en gepromoveerd onderwijskundige, en pas daarna als moeder, oma en echtgenote van Joe Biden, de man die ze in 1975 ontmoette.

 

In de Amerikaanse pers heet Jill ‘het andere uiterste van Melania’. Niet alleen omdat ze er met haar 69 jaar op staat om les te blijven geven aan het Northern Virginia Community College, maar vooral omdat ze graag lacht. In verschillende interviews heeft ze breeduit verteld over de grappen die ze met haar Joe uithaalt. Zo zette ze eens een plastic rat op het podium waar hij een toespraak moest houden en stond diezelfde rat Joe ‘s avonds aan te kijken vanaf zijn hoofdkussen.

 

Het Witte Huis-leven is voor haar overigens niet nieuw, want onder president Obama was zij acht jaar lang de second lady en ook toen al de eerste die erbij bleef werken. Ze weet dat er vanaf vandaag niet meer zonder beveiligers kan worden gejogd en ze weet ook hoe ze net moet doen alsof die mannen er niet zijn. In de Obama-jaren zette dr. Biden zich in voor de mannen en vrouwen in het leger en was ze zeer actief in allerlei organisaties tegen kanker. Zeker na de dood van Joe’s biologische en haar aangenomen zoon Beau, die stierf aan een hersentumor in 2015.

 

Een vrouw met inhoud zogezegd. Waardoor het niet waarschijnlijk is dat zij het Witte Huis voor de kersttijd in een soort Disney Land verandert zoals Melania deed, maar het wat rustiger aan doet qua glitters en glimmers.

 

Tja. Ook achter elke succesvolle man staat een sterke vrouw!

 

Bron: Trouw

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans