May en ik delen samen deze guilty pleasure

 

Chinees Indisch restaurant

 

 

Het zal je niet ontgaan zijn dat May en ik allebei dol zijn op Italië. Maar er is nog een guilty pleasure die we samen delen.

 

 

 

Een paar weken geleden belde May naar huis en vroeg wie er langs de Chinees reed om de bestelling op te halen. Ik verslikte me bijna in m’n cappuccino en voelde mijn hart een sprongetje maken. Eindelijk nog iemand met wie ik mijn liefde voor de ‘good old’ Chinees kan delen. Want soms heb ik het idee dat er werkelijk niemand meer naar een Chinees-Indisch restaurant gaat. Zo eentje met de naam Mei Ling, De Lotus of De Draak, daar waar de rode lampions nog hangen en je bij binnenkomst Chinese opera hoort.

 

 

Een van mijn eerste herinneringen van uit eten gaan was naar een Chinees restaurant op de Gelderse Kade in Amsterdam. Je kon mij niet gelukkiger maken dan met een stukje verse warme kroepoek en een bordje nasi goreng met zo’ heerlijk spiegeleitje bovenop. Toen ik zwanger was van mijn eerste kind was de Wan Tan soep niet aan te slepen in Huize Smit en nog steeds snak ik af en toe naar een sappige loempia, Tjap Tjoy of Foe Yong Hai met kip.

 

 

Maar de ouderwetse Chinees moet je koesteren want jammer genoeg is het aantal Chinees-Indische restaurants de afgelopen jaren met ruim 22% gedaald. Ik heb een paar feitjes over de Chinees voor je op een rijtje gezet:

 

 

  • In de jaren 80 at 60% van de Nederlanders wel eens bij de Chinees, waarvan 30% minimaal 1 keer per maand.
  • De meeste Chinees-Indische restaurants sluiten in Noord-Brabant en Zuid-Holland de deuren.
  • Gek genoeg zijn de Zeeuwen blijkbaar dol op Chinees want 30% van de buitenlandse restaurants in Zeeland hebben een Chinees-Indische keuken.
  • Den Haag, met haar eigen China Town, telt relatief gezien de meeste Chinees-Indische restaurants van Nederland.
  • Wat de keuken in een Chinees-Indisch restaurant klaarmaakt is echt geen authentiek Chinees eten. In de jaren 50 kwamen gerechten zoals Saté, Gado Gado en Nasi Rames met Indische Nederlanders met een Chinese achtergrond mee naar hier. Chinese restauranthouders namen Indische koks in dienst om dit nieuwe eten in hun keukens te bereiden
  • Dat je je eten af kon halen was iets nieuws in Nederland. De Chinees Indische restaurants zijn daarmee begonnen.
  • Millenials eten geen Chinees? Nou, de mijn wel hoor. Wat zeg ik, ze zijn er dol op. 

 

Gelukkig bestaat mijn Haarlemse lievelings Chinees nog steeds en zit ik nog regelmatig van mijn nasi goreng en versgebakken kroepoek te smullen.

 

 

 

Beeld: Instagram @markvanwonderen

Bron: entreemagazine.nl

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit