May December binnenkort naar Netflix

 

Netflix heeft even diep in de buidel moeten tasten, maar dan heb je ook wat.

 

 

 

Of beter gezegd: dan krijgen we wat, want we moeten even wachten op december… Dat is namelijk de maand waarin May December online komt te staan. Komt die film je al bekend voor? Dat kan kloppen, want hij ging afgelopen mei in première tijdens het Cannes Film Festival en werd beloond met een staande ovatie. Dit zou op de valreep nog wel eens de beste film van Netflix van dit jaar kunnen worden.

 

Aan de cast ligt het sowieso niet: Natalie Portman, Julianne Moore en Charles Melton. De regisseur is Todd Haynes, en het script van Samy Burch werd genomineerd voor The Black List van 2020. Maar het is vooral voor mij als true crime-liefhebber het verhaal dat mijn aandacht trekt; ik had namelijk al eens van deze zaak gehoord en het was dan ook wachten tot er een film over werd gemaakt.

 

May December is gebaseerd op de bizarre romance tussen docent Mary Kay Letourneau en de destijds twaalfjarige Vili Falaau. Die docent werd veroordeeld voor deze liefde, maar zodra ze weer vrij kwam pakten ze de relatie weer op. Dit speelde zich twintig jaar geleden af, en de twee zijn nog altijd samen.

 

De docent wordt gespeeld door Julianne Moore en het jonge jochie door Charles Melton. Nu hoor ik je denken: die kan toch écht niet door voor dertien jaar?! Dat klopt: de film speelt zich af ná de romance. Natalie Portman speelt een actrice die afreist naar hun woonplaats om de relatie te bestuderen; ze gaat namelijk de hoofdrol vertolken in een film die over het koppel wordt gemaakt. Very meta, very filmception, maar klinkt érg goed, dit.

 

May December is dan ook gebaseerd op het waargebeurde verhaal, maar volgt de gebeurtenissen niet precies. Letourneau en Falaau zijn wel samengebleven, maar de verhaallijn van de actrice is volledig verzonnen. Toevallig kwamen ze vorige week nog wel in het nieuws: hun 24-jarige dochter is zwanger, dus Falaau wordt opa — hij is inmiddels 40 jaar oud.

 

De romance tussen hem en Letourneau begon in 1996, toen de docent zelf 34 jaar was; een verschil van 22 jaar dus. Ze zal May December zelf niet meer kunnen zien, want ze overleed in 2020 op 58-jarige leeftijd aan kanker. Falaau heeft inmiddels een nieuwe liefdewaarmee hij in 2022 dochter Sophia verwelkomde. Al lijkt het me sterk dat zij deze film zullen meepakken…

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer