Matthijs gaat door?

 

Het programma staat nog in de steigers – letterlijk.

 

 

En elk nieuw format, zelfs als dat wordt gedragen door het kopstuk der kopstukken, moet de tijd krijgen om te rijpen. Toch was er al meteen van alles te doen om de eerste afleveringen van ‘Matthijs gaat door’ en kon ik daar niet over meepraten, want: niet gezien. Dus teruggekeken – grotendeels.

 

Big band – altijd leuk! -, fragmenten van actualiteiten ertussendoor gemonteerd – héél leuk – gasten, nog meer gasten, nog meer muziek, ‘blik op de week’ en dan in de eerste aflevering van 2021 hoofdgast André van Duin die volgens Matthijs vijf barre maanden achter de rug heeft nadat zijn man aan kanker overleed en hij toen zelf die ziekte kreeg.

 

Maar André voelt zich weer goed, zegt hij. Helemaal hersteld. En hij heeft veel lol beleefd aan zijn viertalige remake van ‘Paard in de gang’. Vrolijk werd hij daarvan.

 

Maar Matthijs wil terug naar verdriet en rouw. Ook als André nog eens zegt dat hij de milde vorm van kanker had en het allemaal wel meeviel.

 

‘Ja maar, je man is dood. En nu jij!’

 

Maar André is stoïcijns, zegt hij. Goed in relativeren. En hij heeft zijn werk. Veel afleiding.

 

‘Maar dat ziekenhuis! Datzelfde ziekenhuis waar je met je man ook al zo vaak was geweest. Dezelfde gangen. Dezelfde dokter ook misschien?’

 

‘Vervloekte je niemand?’

 

‘Dacht je niet ‘waar verdien ik dit aan’?’

 

‘Nog zo verdrietig om je man en nu zelf die ernstige ziekte!’

 

Maar André is realistisch, zegt hij. Iedereen gaat dood en als het niet goed was afgelopen, dan heeft hij een mooi leven gehad.

 

‘Dacht je dat je je man Martin weer zou zien, als het fout af zou lopen? Want in dat mooie huis van je, helemaal alleen… Daar spookt het zeker ‘s nachts?’

 

Was dit Matthijs van Nieuwkerk, die er koste wat kost een drama van wilde maken? En lag dat nou aan mij, dat ik met een zeker gevoel van ongemak zat te kijken?

 

Door naar de tweede aflevering dan maar. Waarin ik met grote sprongen vooruit naar altijd-wat-te-melden en altijd-de-moeite-waard hoofdgast Jan Terlouw ging, die zijn dagen steevast begint met het voeren van de koeien en die er nu een nieuw kalfje bij heeft dat Annet is genoemd, naar zijn nieuwe liefde.

 

Hij is inderdaad niet meer alleen en dat vindt hij fijn en verder wil hij het veel liever hebben over andere issues en kan hij goed tegen alleen-zijn, wat Matthijs een ‘wat fijn man’ ontlokt. ‘Wat fijn man’? Zei hij echt ‘man’? Ja, dat zei hij.

 

Het programma staat nog in de steigers dus. En dat wil zeggen dat het nog alle kanten op kan.

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans