Club

 

Martin’s
Sporting
CLUB

 

Maartje: We krijgen hier op Franska.nl van ons aller Franska iedere week een thema, gelinkt aan die te gekke tekeningen die de site sieren. Dat is fijn, want man er is zo veel te vertellen dat een beetje houvast wel lekker is. Persoonlijk kreeg ik ook het verzoek niet ál te veel over thuisstad Amsterdam te tikken – begrijpelijk ook. Maar nu het stoere, losjes te interpreteren thema ‘Boy’s Bar’ aan bod komt, moet ik dat verzoek toch echt even aan mijn nieuwe roze Nikes lappen…

 

In thuisstad Amsterdam opende namelijk Nederlands eerste vrouwvriendelijk, woest aantrekkelijke… Sportsbar. Je leest het goed: het tenenkrommende all American-concept met gillende, flitsende tv-schermen, liters bier en kruisgrijpende, burgers stouwende mannen, maar dan in een nieuw jasje. Ha!

 

Martin’s Sporting Club heet de tent en hij zit in het voormalige Cooldown Café (de grote Cooldown, waar iedere ras- of import-Amsterdammer weleens in de lampen heeft gehangen, or is it just me?). Een groot pand aan het toeristische Rembrandtplein. Klinkt op alle fronten onaantrekkelijk, nietwaar? Mis. Ten eerste dat niveau van onaantrekkelijkheid: Martin’s Sporting Club werd ingericht door horecaman bij uitstek Casper Reinders en zijn interieur partner in crime Thijs Murré. Twee mannen die een aantal van de aantrekkelijkste zaken van de stad inrichtten, zoals bijvoorbeeld restaurant Lion Noir. Bij Martin’s Sporting Club deden ze hun goed gelukte truc gewoon nog een keer.

 

Ten tweede de bekende slechte, vette hap. Ook getackeld: op de menukaart staan inderdaad de bargerechten die je zou verwachten in een sportsbar maar dan Heel Erg Goed uitgevoerd. Burgers van smakelijk biologisch rundvlees, goed gevulde knapperige salades, eieren met spek in de ochtend, maar ook met avocado en de immens populaire pokébowls (sushi in een kommetje). Bovendien staan er meer dan een paar speciaal bieren op de tap, ook voor fijnproevers, en hebben de wijnen een strenge selectieprocedure ondergaan. Nog beter zijn de cocktails, opgesomd op een menu gemaakt door de mannen van cocktailbar Porum (klasse-shakers).

 

Dan de naam. Die komt van wijlen oprichter en eigenaar van de cooldown, Martin Vinke. Weduwe Vinke vond dat de nieuwe zaak iets moest worden ‘wat Martin mooi had gevonden’. Lief. Maar zij moest het ook mooi vinden. Het resultaat werd een knappe kroeg met een panoramisch uitzicht op het Rembrandtplein dat steeds aantrekkelijker wordt, zeker ook voor Amsterdammers, met sport op 75 inch schermen (dat is gróót), de hele dag door maar overdag staat het geluid zacht of uit.

 

 

 

Bart@Bartsboekje.nl is de bijnaam van Maartje Diepstraten, met dank aan vader Diepstraten. Haar lifestyle-blog staat bol van tips en adressen over Het Goede Leven. Maartje is getrouwd met Dirk en woont met mopshond Willem in Amsterdam. 

facebook.com/martinssportingclub