Marokko is één van de landen die het WK voetbal van 2030 mogen organiseren

Daartoe worden straathonden nu alvast fanatiek geruimd

Artikel beeld

De donkere kanten van het WK voetbal: Marokko en de straathonden

Je moet er als land blijkbaar íets voor over hebben om het WK voetbal te mogen hosten. Voor het toernooi van 2022, dat in Qatar werd gehouden, werden de mensenrechten op grove wijze geschonden. Voor het WK van 2030, waarvoor zes landen zijn uitverkoren (Spanje, Portugal, Marokko, Uruguay, Paraguay en Argentinië), zijn ze in Marokko alvast begonnen om alle straathonden af te schieten. Aangezien er naar schatting zo’n drie miljoen zijn, kun je daar inderdaad maar beter op tijd mee beginnen.

De straathonden opruimen: Marokko’s oplossing voor een blinkend WK

De Marokkaanse overheid wil de straten, heel begrijpelijk, spic en span hebben als het straks zover is, want dit is de ultieme kans om Marokko op de kaart te zetten. Omdat al die dolende honden, die niet zelden ook nog eens hondsdol zijn, daarbij niet helpen, is een leger gewapende teams ingezet dat dag en nacht actief is om straathonden af te schieten of te doden met strychnine-injecties.

De schaduwzijde: Het effect van straathonden afschieten op de gemeenschap

Het gevolg van deze zuiveringen is dat veel mensen zich rotschrikken van het voortdurende geknal, dat zeker ‘s nachts voor een gevoel van onveiligheid kan zorgen. Meerdere kinderen hebben al een trauma te pakken door het zien ervan. Zeker als het om hun favoriete straathond ging waarmee ze een band hadden opgebouwd, is het verdriet groot. Op sociale media circuleren inmiddels veel beelden van zwaargewonde en bloedende honden die niet meteen dood zijn, wat erop duidt dat de ruimers het niet al te nauw nemen.

De tragische gevolgen voor kinderen en het effect op de straathondenpopulatie

Bij een groep jongens heeft vooral het lijden van de zwaargewonde honden impact gehad. Een meisje spreekt van slaapproblemen en paniekaanvallen. Uit onderzoeken blijkt dat het effect van afschieten op populatiebeheersing alleen op eilanden werkt. Op het vasteland stijgt de populatie vaak snel weer tot op het oude niveau. Het probleem van de eliminatie van de Marokkaanse straathonden en de gevolgen daarvan voor veel kinderen is bekend bij FIFA. Maar FIFA kijkt weg.

FIFA en het WK: Alles voor het grote toernooi

Je moet er als land immers iets voor over hebben om het WK voetbal te mogen organiseren, en daarbij zal FIFA je geen strobreed in de weg leggen. Alles voor een goed potje voetbal in een blinkend stadion, toch?

Bron: Trouw.nl

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans
newsletter image
newsletter close button newsletter image
Word jij ook gezellig
Franska vriendin?
Zo maak je kans op
prijzen en uitjes!