Ondertussen in de Drôme

 

Marlies: In Nyons zijn ze er zo trots op dat ze hun ‘zwarte parels’ van de nieuwe oogst al voor kerst kunnen eten, dat ze er jaarlijks het feest van de Olives Piquées voor organiseren.

 
 

Zaterdag 17 december viert Nyons het feest van de Olives Piquées, deze olijven zijn direct na de oogst ingeprikt (Piquée) en vervolgens afgedekt met een royale laag zout. Deze behandeling zorgt ervoor dat de olijven als het ware gaan ‘huilen’ en hun bitterheid verliezen. Op deze manier bereid zijn de olijven al na 8-12 dagen eetbaar, terwijl het normaal zes maanden duurt voordat je olijven die zijn ingelegd in een zoutbad (en saumure) kunt eten.

 

In en om Nyons groeit de ‘Tanche’, een sterke olijf die in 1994, als eerste olijf in Frankrijk, de AOC-status (appelation d’origine contrôlée) kreeg. De Tanche wordt vrij laat geoogst, als hij zwart is en al een beetje rimpelig. Het is deze olijf die voor Olives Piquées wordt gebruikt.

 

De Nyonsais zijn er trots op dat ze de zwarte parel (la perle noire), zoals ze hun olijf liefdevol noemen, van de nieuwe oogst al voor kerst kunnen eten. De smaak is wat sterker en geprononceerder dan van de traditioneel ingelegde olijven. Ze zijn ook kwetsbaarder, je moet ze in de koelkast bewaren, waar ze een week of vier goed blijven. Voor deze bijzondere rariteit, want zo worden Olives Piquées toch wel gezien, wordt slechts een heel klein deel van de oogst gebruikt. Een groot deel wordt geperst voor de uitzonderlijk lekkere oolie: huile d’Olive de Nyons. En een deel wordt op de traditionele manier ingelegd in een zoutbad, de Tanche is ook erg geliefd als tafelolijf.

 

Mocht je zaterdag in de buurt zijn van Nyons… het feest begint om 9.30 uur in het Maison des Pays, met een markt en allerlei activiteiten rondom de olijf. Naast Olives Piquées kun je hier ook andere producten van de zwarte Tanche kopen, veel producenten brengen deze dag de nieuwe olie op de markt. Het is tevens een unieke gelegenheid om verse olijven te kopen, die kom je vrijwel nooit tegen.
Hiervan maak je op de volgende manier je eigen Piquées: prik de olijven rondom in met een vork en bestrooi ze royaal en regelmatig met fijn zeezout, reken 1 kilo zout voor 3 kilo olijven. Zet ze op een donkere, maar luchtige plek en laat ze 8 tot 15 dagen staan. Proef na 8 dagen of de olijven al eetbaar zijn, zo niet, verleng de periode dan enkele dagen. Meng ze voor serveren met een beetje olijfolie en eventueel wat kruiden als tijm en laurier. Deze Olives Piquées zijn, als ze helemaal met olijfolie bedekt worden, drie maanden houdbaar in de koelkast. Ingevroren houd je ze circa 1 jaar goed.

 

Marlies Batelaan is allround culi-expert. Ze woont parttime in de Drôme. Werkte als redacteur bij Tip Culinair en Libelle en schreef voor lifestylemagazines. Ze weet alles van koken, ingrediënten en koks.

Fotografie homepage: rustedmarket.blogspot.nl. Sfeerbeeld: shutterstock