Mark Rutte gaat straks verdriedubbelen in salaris

 

En dit gaat hij daarvoor doen

 

 

 

Het is een kwestie van dagen of er zal een pluimpje witte rook wapperen om te duiden dat Mark Rutte de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO zal worden. Nadat premier Orban de hand van onze demissionair minister-president schudde is het alleen nog aan Roemenië om een goedkeurend knikje te geven.

 

Dat zal nog een klein hobbeltje zijn want Roemenië heeft hun eigen president ook voorgedragen als kandidaat. Maar gezien de steun die Rutte van alle landen inmiddels heeft ontvangen, lijkt het een kwestie van tijd of ‘onze Mark’ zal de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO worden.

 

 

Wat houdt dat precies in?

Hij leidt de NAVO-staf, zit vergaderingen voor van de Noord-Atlantische Raad en treedt op als woordvoerder van de alliantie. Hij coördineert het beleid van de NAVO, wat vooral in deze uitdagende tijd (denk aan Rusland, Israël) een stevige kluif zal zijn.

 

 

En wat gaat hij daarvoor ontvangen? Oftewel: wat schuift het?

 

 

–              Salaris van tussen de €250.000 en €300.000, belastingvrij.

Dat is dus 25.000 netto per maand. En verder hoeft hij eigenlijk niets te betalen want zijn woning wordt ook vergoed en Rutte kennende is hij alleen maar aan het werk en eet hij op kantoor of op de locatie waar hij op dat moment moet zijn.

–              Woonkosten

Mark Rutte zal gaan wonen in een ambtswoning met een waarde van 12 miljoen euro aan de Louizalaan in Brussel. Hij kan zijn eigen meubels en geliefde Saab meenemen zonder daar invoerrechten, bpm of wat dan ook over te betalen. Enne, het onderhoud van de woning is natuurlijk ook voor rekening van de NAVO.

–              Mag Mark fietsen?

Het zou wel kunnen want zijn huis is op 10 minuutjes fietsafstand van de NAVO headquarters, maar om veiligheidsredenen zal het hem zeer waarschijnlijk worden afgeraden.

–              Een heel fijn kantoor

Op zijn kantoor is alles voorhanden. Er is een koffietentje, een postkantoor, een stomerij en een schoenmaker. En hij zou zelfs gebruik kunnen maken van de diplomatieke post. Als hij dan een brief schrijft wordt die brief verzegeld en per koerier bezorgd.

–              Genereus pensioen

Over zijn salaris hoeft hij geen belasting te betalen. Er gaat allen 8% naar een pensioenpotje en daar zal de NAVO nog eens 12% bovenop doen.

–              Bonus

Na zijn vertrek heeft hij nog recht op 1 jaar salaris als bonus.

 

 

 

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach