Marije was niet de enige die zich afvroeg hoe deze collega aan al die spullen kwam

‘Die tas bleek wel degelijk een echte Louis Vuitton.’

 

‘‘Waar heb je deze nepper opgedoken?’ vroeg ik gekscherend aan mijn collega. Ze kwam die dag met een nieuwe tas op haar werk met daarop luid en duidelijk het logo van Louis Vuitton. ‘Nou ja zeg’, antwoordde ze ietwat gepikeerd. Een andere collega die had meegeluisterd sprak me later aan. Die tas was wel degelijk echt, volgens haar. Om zich daarna hardop af te vragen waar ze dit van deed. ‘Want vintage doen deze tassen al makkelijk een paar duizend euro en deze is nog eens nieuw ook.’ En had ik trouwens al gezien dat ze vorige maand ook al met spuugdure nieuwe schoenen aan was komen zetten?

 

Schoenen, een tas, massa’s nieuwe kleding en als klap op de vuurpijl een armband van Cartier. We wisten allemaal niet beter dan dat deze collega single was. Ze had het weleens over haar appartementje gehad waardoor we niet de indruk hadden dat ze extreem veel te besteden had en de auto waar ze in naar haar werk kwam had zijn beste tijd echt wel gehad. Er werd dan ook druk gespeculeerd over hoe ze aan de dure spullen kwam. Had ze er soms een baantje in de avonduren naast dat goud geld opleverde?

 

Op een ochtend verscheen ze niet op haar werk. Niemand had iets van haar gehoord of wist waar ze was en haar telefoon scheen ze niet te beantwoorden.

 

Na een paar dagen hoorden we dat de recherche op bezoek was geweest bij onze directie. Onze afwezige collega bleek zich als vrijwilliger schuldig te hebben gemaakt aan oplichting van een oudere alleenstaande dame. Ze was tegen de lamp gelopen toen een familielid de bankzaken van deze mevrouw doorspitte en onverklaarbare opnames tegenkwam. Na verloop van tijd bleek dat dit geval niet op zichzelf stond en dat er een hele rits gedupeerden was.

 

Dat mensen andere mensen oplichten om aan geld te komen, dat verbaasde ons niet. Dat het uitgerekend deze collega was – ze stond altijd bekend als een stille en wat teruggetrokken en onzekere einzelgänger – dat verbaasde ons des te meer. Blijkbaar was ze zo diep ongelukkig geweest dat ze haar leven in de waagschaal had gesteld omwille van een paar dure hebbedingetjes. En het allerergste was nog dat niemand ooit iets had vermoed. Zo makkelijk kunnen mensen dus ontsporen zonder dat iemand in hun omgeving het in de gaten heeft.’

 

 

Marijes naam is gefingeerd. Haar echte naam is bekend bij de redactie.

 

Moet jou ook iets van het hart en wil je dat (anoniem) met ons delen? Stuur dan een mail naar info@franska.nl onder vermelding van ‘Dit moet ik even kwijt’.

 

Door: Redactie Franska.nl

Afbeelding van Redactie Franska.nl