Ga je deze zomer met de auto op vakantie in Europa?

 

Dan zou ik deze regels over milieustickers even lezen als ik jou was.

 

 

 

Door milieuwetgeving wordt het steeds ingewikkelder om in Europa met de auto op vakantie te gaan. Er zijn steeds meer regels waar je je als automobilist aan moet houden en doe je dat niet dan riskeer je een forse boete. Beter is het om je van tevoren even in te lezen welke milieustickers je nodig hebt om zonder problemen op de plaats van bestemming te komen. Beter mee verlegen dan om verlegen nietwaar?

 

Duitsland

Hoewel je geen milieusticker nodig hebt als je over de Duitse Autobahn reist heb je er in veel Duitse steden wel een nodig, zelfs als je met een elektrische auto rijdt. Deze milieuzones worden aangegeven met het bord ‘Umweltzone’. Heb je geen Umweltplakette of Feinstaubplakette op je voorruit dan kun je een boete krijgen van €100 terwijl je zo’n milieusticker heel eenvoudig voor €15 bestelt in een ANWB-winkel of op deze Nederlandstalige website. Als je er eenmaal eentje hebt is hij onbeperkt geldig en gekoppeld aan je kenteken.

 

Frankrijk

Hij is niet in heel Frankrijk verplicht, maar een milieusticker op je autoruit is er wel heel handig en scheelt je een nare verrassing als blijkt dat je hem toch nodig hebt. Want de Franse steden en departementen stellen ook tijdelijke milieuzones in als er bijvoorbeeld ernstige luchtvervuiling wordt gemeten, wat in de zomer regelmatig voorkomt. Je moet er een kiezen uit zes categorieën die bepaald worden door het type en de leeftijd van je voertuig en de mate van CO₂-uitstoot. Als je op deze website van de RDW je kentekengegevens invult zie je automatisch welke je moet hebben, vervolgens bestel je er een op de officiële Franse website die overigens ook in het Engels leesbaar is. Bestel ‘m wel op tijd want hij wordt je per post toegestuurd en houd er rekening mee dat hij niet verkrijgbaar is bij de ANWB. Zorg er ook voor dat de sticker goed leesbaar en op de juiste plaats wordt aangebracht want ook een slecht zichtbare sticker is reden voor een boete van €68.

 

Zwitserland

Alleen in het Zwitserse Genève is soms een tijdelijke milieuzone (périmètre de circulation différenciée) actief als er ernstige luchtvervuiling wordt gemeten. Je kunt dan de Stick Air milieusticker kopen bij tankstations of garages of je bestelt ‘m hier alvast voor vertrek. Heb je al een Franse milieusticker dan bof je want deze is ook in Genève geldig. Geen sticker? Dan riskeer je een boete van minimaal CHF 500.

 

Spanje

In Spanje hebben ze het beter begrepen. Hier is een Duitse, Franse, Oostenrijkse of Deense milieusticker ook geldig, hoe handig! Ga je naar Madrid, zorg dan dat je op tijd een Franse milieusticker (vignette Crit’Air) koopt die je ook voor je autoreis door Frankrijk op weg naar Spanje kunt gebruiken. Let wel op: In Barcelona gelden de buitenlandse milieustickers dan weer niet, hier kun je een langetermijn- of dagvergunning aanvragen. Meer informatie vind je op deze website. Bestel ‘m op tijd want als je in een milieuzone rijdt zonder geldige sticker dan bedraagt de boete minimaal € 200. Zonde!

 

Bron: ANWB.nl

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit